Alkaline factor in cements with glass powder - Shevchenko, Victor; Kotsay, Galyna (Lviv Politechnic Publishing House, 2017)
В роботі досліджено вплив лужної скла- дової скляного порошку на загальний луговміст цементно- скляної суміші, який обмежений стандартами. Для цього були використані рН-метрія, класичний метод титрування та різні екстрагенти. Використовуючи експериментальні та розрахункові методи визначення лужної активності скляного порошку, можна проектувати хімічний склад цементних композитів, які б відповідали стандартним вимогам за за- гальним луговмістом.

The effect of alkaline component in glass powder on the total alkaline content of cement-glass mixtures, which is limited by standards, has been investigated by means of pH-metry, titration and different extragents. Using experimental and calculated results concerning alkaline activity of glass powder it is possible to develop chemical structure of the cement composites which would meet the standards in regard to total alkaline content.
Лужний чинник в цементах з добавками скляного порошку
Keywords: лужний чинник; Портланд цемент; це- ментно-скляна суміш; скляний порошок; екстракція лужний йонів; alkaline factor; Portland cement; cementglass mixtures; glass powder; extraction of alkali ions