Кінетика внутрішньодифузійного поглинання оксіпропіонової кислоти цеолітом - Сабадаш, В. В.; Гивлюд, А. М.; Гумницький, Я. М. (Видавництво Національного університету «Львівська політехніка», 2015)
Наведено результати експериментальних досліджень кінетики сорбції та іонообмінного поглинання оксіпропонової кислоти цеолітом у періодичних умовах. Було проаналізовано існуючий теоретичний апарат для опису процесів адсорбції. Було розроблено механізм адсорбції та методи для ідентифікації експериментальних даних за теоретичними моделями. Експериментально досліджено сорбційну ємність цеоліту щодо молочної кислоти в статичних умовах. Встановлено вплив кислотності на рівноваги і швидкості поглинання молочної кислоти. Визначено концентрацію протиіону натрію, що заміщується в зерні адсорбента. Встановлено адсорбційну ємність адсорбентів. Отримані результати експериментальних досліджень дають змогу визначити кінетичні коефіцієнти внутрішньодифузійного процесу. The article focuses on the results of the experimental studies of the kinetics of sorption and ion-exchange adsorption of lactic acid by zeolite in the periodic conditions. The existing theoretical apparatus for the description of adsorption processes has been analyzed. The adsorption mechanism and methods of determination of experimental data for the theoretical models have been developed. The sorption capacity of zeolite for lactic acid in static conditions was experimentally investigated. The influence of acidity on equilibrium and speed of lactic acid absorption has been determined. The concentration of sodium counterion replaced in the adsorbent grain has been determined. The adsorption capacity of adsorbents has been defined. The results of experimental studies make it possible to determine the kinetic coefficients of the internal diffusion process.
Keywords: оксіпропіонова кислота; кінетика адсорбції; коефіцієнт масовіддачі; hydroхypropionic acid; adsorption kinetics; mass-transfer coefficient