Peculiarities of financial intermediation in Ukraine - Батько, Ірина; Batko, Iryna (Видавництво Львівської політехніки, 2024)
Виникнення фінансового посередництва в історії – результат еволюції розподілу функцій у сфері фінансових послуг. З часом цей процес став важливою і самостійною галуззю економіки. Сучасні фінансові посередники, формуючи структуру фінансового ринку, відіграють ключову роль у забезпеченні ефективної взаємодії між тими, хто має тимчасово вільні кошти, і тими, хто їх потребує. Вони також допомагають значно знизити вартість фінансових операцій для бізнесу, а також ефективно зменшити ризики та розподілити їх між різними інвесторами. Крім того, вони допомагають підвищити прибутковість позикового капіталу та розширити можливості управління портфельними активами. Фінансових посередників розглядають як фінансові установи, які спеціалізуються на збиранні тимчасово доступних коштів від різних учасників ринку з метою надання фінансових послуг і задоволення фінансових потреб учасників фінансових операцій, головним мотивом яких є отримання прибутку. Діяльність фінансових посередників має важливе значення для оптимального функціонування грошового ринку і, зрештою, для розвитку ринкової економіки. Головною метою їхньої господарської діяльності є створення максимально сприятливих умов для успішного функціонування основних учасників грошового ринку. Це означає, що фінансові посередники спрямовані на зовнішній світ, на реальну економіку, щоб підвищити ефективність суб’єктів цієї економіки.

The emergence of financial intermediation in history was the result of the evolution of the process of distribution of functions in the field of financial services. Over time, this process became an important and independent branch of the economy. Modern financial intermediaries, forming the structure of the financial market, play a key role in ensuring effective interaction between those who have temporarily free funds and those who need them. They also help to significantly reduce the cost of financial transactions for businesses, as well as effectively spread and reduce risks among different investors. In addition, they help to increase the return on loan capital and improve portfolio asset management capabilities. Financial intermediaries are considered as financial institutions that specialize in collecting temporarily available funds from various market participants in order to provide financial services and meet the financial needs of participants in financial transactions, the main motive of which is to make a profit. The activity of financial intermediaries is important for the optimal functioning of the money market and, ultimately, for the development of a market economy. The main goal of their economic activity is to create the most favorable conditions for the successful functioning of the main participants of the money market. This means that financial intermediaries are directed to the outside world, to the real economy, in order to increase the efficiency of the subjects of this economy.
Особливості фінансового посередництва в Україні
Keywords: фінансове посередництво; прибуток; грошовий ринок; економічна діяльність; активи; financial intermediation; profit; money market; economic activity; assets; 347.773.3