Ефективність використання локальної продукції у формуванні асортименту сувенірів та її вплив на туристичний досвід (за матеріалами ТзОВ «Сувенірний Крам») - Красножон, Марина В'ячеславівна; Krasnozhon, Maryna Viacheslavivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Дипломна робота присвячена дослідженню ефективності використання локальної продукції у формуванні асортименту сувенірів та аналізу її впливу на туристичний досвід. У сучасних умовах трансформації туристичного ринку сувенірна продукція набуває нового значення – не лише як товару, а як носія культурних сенсів, інструмента збереження локальної ідентичності та засобу створення емоційного зв’язку між туристом і відвіданим місцем [10]. Саме тому актуальним є вивчення локального контенту в сувенірному бізнесі як складової туристичної інфраструктури. У дослідженні теми розвитку ринку туристичних сувенірів використано як зарубіжні, так і вітчизняні джерела, що охоплюють питання автентичності, символізму, маркетингу, локальності та екологічності сувенірної продукції. Зокрема, у роботах K.K. Swanson і D.J. Timothy [3], а також Y. Fu, X.M. Liu, Y.Q. Wang і R.F. Chao [1] розглядається значення сувенірів як символів і комерційних об'єктів, а також вплив автентичності на поведінкові наміри туристів. Аналіз проблем однорідності продукції подано у праці Z. Song [2]. Серед українських авторів Л.О. Гончаренко [5] досліджує символічну функцію сувенірів, тоді як О.Ю. Марінчук [7] акцентує увагу на ролі локальної сировини у виробництві продукції. Питання сучасних тенденцій у сувенірній справі висвітлює Н.О. Уманець [12], а екологічний підхід до розробки сувенірної продукції обґрунтовано у статті О.В. Козлової [6]. У фокусі дослідження також перебуває автентичність сувенірів [4], емоційна складова туристичного досвіду [11] та вплив локальної продукції на туристичний імідж регіону [8]. Проблеми культурної ідентичності у дизайні сувенірів розкрито в дослідженні О.О. Пітеліної [9]. Також було використано аналітичні матеріали з відкритих джерел щодо формування українського сувенірного ринку [7]. Метою дослідження є комплексна оцінка використання локальної продукції у сувенірному бізнесі, визначення її ролі у формуванні унікального туристичного досвіду та обґрунтування ефективності такої моделі на прикладі діяльності ТзОВ «Сувенірний Крам» у місті Львів. У роботі розглянуто теоретичні підходи до визначення поняття локальної продукції, її функцій у туризмі, особливості споживчої поведінки туристів та роль сувенірів як елементів емоційного досвіду. Проведено характеристику діяльності підприємства «Сувенірний Крам» як суб’єкта туристичної інфраструктури, здійснено аналіз попиту на локальну продукцію та структуру її використання в асортименті підприємства. Особливу увагу приділено дослідженню того, яким чином автентичні сувеніри впливають на сприйняття дестинації туристом, формування унікальних вражень і післяпоїздкових спогадів. У результаті дослідження визначено ключові чинники, які сприяють ефективному використанню локальної продукції у сувенірному бізнесі, та надано рекомендації щодо вдосконалення асортиментної політики ТзОВ «Сувенірний Крам» із врахуванням сучасних туристичних трендів. Запропоновані заходи можуть бути корисними для представників туристичної сфери, виробників сувенірів, культурних інституцій і місцевих органів влади, що прагнуть гармонійно поєднати економічну вигоду з популяризацією культурної спадщини. Результати дослідження також можуть слугувати основою для подальших наукових і прикладних розробок у сфері креативної економіки, локального підприємництва, туризму й маркетингу дестинацій.

This thesis is dedicated to investigating the effectiveness of using local products in shaping the souvenir assortment and analysing their impact on the tourist experience. In the contemporary context of the transforming tourism market, souvenir products acquire a new significance – not only as commodities but also as carriers of cultural meanings, instruments for preserving local identity, and means of creating an emotional connection between tourists and the visited place [10]. Therefore, studying local content in the souvenir business as a component of tourism infrastructure is highly relevant. The study draws on both international and domestic sources covering issues of authenticity, symbolism, marketing, locality, and environmental sustainability of souvenir products. Specifically, the works of K.K. Swanson and D.J. Timothy [3], as well as Y. Fu, X.M. Liu, Y.Q. Wang, and R.F. Chao [1], explore the significance of souvenirs as symbols and commercial objects, and the influence of authenticity on tourists’ behavioural intentions. The problem of product homogeneity is analysed in the study by Z. Song [2]. Among Ukrainian scholars, L.O. Honcharenko [5] examines the symbolic function of souvenirs, while O.Yu. Marinchuk [7] highlights the role of local raw materials in product manufacturing. Contemporary trends in the souvenir industry are discussed by N.O. Umanets [12], and an ecological approach to souvenir development is substantiated in the article by O.V. Kozlova [6]. The research also focuses on souvenir authenticity [4], the emotional component of the tourist experience [11], and the impact of local products on regional tourism image formation [8]. The issues of cultural identity in souvenir design are revealed in the work of O.O. Pitelina [9]. Additionally, analytical materials from open sources on the formation of the Ukrainian souvenir market have been utilised [7]. The aim of the study is a comprehensive evaluation of the use of local products in the souvenir business, defining their role in creating a unique tourist experience, and justifying the effectiveness of this model based on the case study of the company LLC “Souvenir Kram” in Lviv. The thesis addresses theoretical approaches to defining the concept of local products, their functions in tourism, features of tourist consumer behaviour, and the role of souvenirs as elements of emotional experience. It includes a description of the activities of “Souvenir Kram” as a subject of tourism infrastructure, an analysis of demand for local products, and the structure of their use in the company’s assortment. Special attention is paid to how authentic souvenirs influence tourists’ perception of the destination, the formation of unique impressions, and post-trip memories. As a result, key factors contributing to the effective use of local products in the souvenir business have been identified, and recommendations for improving the assortment policy of LLC “Souvenir Kram”, taking into account modern tourism trends, have been proposed. The suggested measures may be beneficial for tourism sector stakeholders, souvenir producers, cultural institutions, and local authorities striving to harmoniously combine economic benefits with the promotion of cultural heritage. The findings of this research may also serve as a foundation for further scientific and applied developments in the fields of creative economy, local entrepreneurship, tourism, and destination marketing.
The Effectiveness of Using Local Products in Souvenir Assortment Formation and Its Impact on the Tourist Experience: (Evidence from LLC “Souvenir Kram”)
Keywords: 6.242.00.00; локальна продукція; сувенірний бізнес; туристичний досвід; автентичність; туристична інфраструктура; споживча поведінка туристів; культурна спадщина; бренд дестинації; ТзОВ «Сувенірний Крам»; асортиментна політика; local products; souvenir business; tourist experience; authenticity; tourism infrastructure; tourist consumer behaviour; cultural heritage; destination brand; LLC “Souvenir Kram”; assortment policy