Система соціального захисту ветеранів війни та учасників бойових дій в Україні - Маляр, Вікторія Вячеславівна; Maliar, Viktoriia Viacheslavivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
У сучасних умовах повномасштабної збройної агресії проти України питання соціального захисту ветеранів війни та учасників бойових дій набуло особливої актуальності. В Україні, за даними Єдиного державного реєстру ветеранів війни, станом на 2025 рік зафіксовано понад 1,3 млн осіб, які мають статус ветерана, зокрема понад 490 тисяч учасників бойових дій. Соціальні гарантії для цих категорій населення врегульовані численними законодавчими актами, однак практика їх реалізації виявляє значну кількість проблемних аспектів. У роботі проаналізовано основні форми державної підтримки ветеранів, зокрема медичне обслуговування, житлове забезпечення, надання пільг на комунальні послуги, транспорт, санаторно-курортне лікування та реабілітацію. Значну увагу приділено ролі Пенсійного фонду України, органів соціального захисту населення та місцевих органів влади у впровадженні системи пільг і виплат. У дослідженні також розглянуто основні недоліки сучасної системи, серед яких – недостатнє фінансування, нерівномірність доступу до послуг, проблеми з інформуванням та адміністративні бар’єри. Теоретичною основою слугували наукові праці Є. П. Гордієнко, Р. С. Пінчук, О. П. Письменна, Н. Б. Пацурія, М.В. Кравченко, А. Я. Боднар, Н. Г. Макаренко, В. А. Мацько, А.П. Шумейко, О. Данилюк, В. Кравченко, Б. Калиновський, Р. Грінберг, Д. Шпігель, Дуглас Масі, Ларрі Лагерґрен, Генрієтта Мур. У роботі запропоновано напрямки вдосконалення державної політики у сфері соціального захисту ветеранів, включаючи цифровізацію послуг, оновлення нормативно-правової бази та розвиток міжсекторального партнерства з волонтерськими та громадськими організаціями. Об’єкт дослідження – система соціального захисту ветеранів війни та учасників бойових дій в Україні. Предмет дослідження охоплює аналіз та розробку інноваційних механізмів, стратегічних підходів і практичних інструментів для покращення системи соціального захисту ветеранів війни та учасників бойових дій в Україні. Мета дослідження — здійснити комплексний аналіз чинної системи соціального захисту ветеранів війни та учасників бойових дій в Україні, виявити її проблемні аспекти, оцінити ефективність реалізації соціальних гарантій, а також сформулювати пропозиції щодо вдосконалення механізмів соціального забезпечення та реабілітації зазначеної категорії громадян в умовах сучасних суспільно-політичних викликів. Гіпотеза дослідження: Сукупність ефективних заходів для покращення системи соціального захисту ветеранів війни та учасників бойових дій в Україні може бути реалізована за умови впровадження перевірених міжнародних практик, оптимізації наявних механізмів, створення новаторських соціальних програм і врахування конкретних потреб кожного ветерана. Такий підхід сприятиме підвищенню якості їхнього життя, кращій інтеграції в суспільство та стабілізації психологічного стану. У роботі було сформовано комплекс заходів удосконалення системи соціального захисту ветеранів війни та учасників бойових дій. Даний перелік дій ґрунтується на дослідженні основних причин виникнення проблем у реалізації соціальних гарантій для ветеранів, а також аналізі сучасного стану надання пільг і послуг у цій сфері. Комплекс було розроблено з урахуванням зарубіжного досвіду підтримки військовослужбовців після демобілізації, особливостей нормативно-правової бази України та діяльності відповідних державних інституцій, зокрема Пенсійного фонду та органів соціального захисту. Запропоновані заходи спрямовані на покращення інформованості ветеранів, спрощення адміністративних процедур, підвищення ефективності реабілітаційних програм та розширення можливостей соціальної інтеграції. Застосування такого підходу дає змогу сформувати адаптований до сучасних викликів алгоритм дій, який підвищить якість соціального захисту та сприятиме забезпеченню гідного рівня життя для осіб, які захищали незалежність України.

In the context of the full-scale armed aggression against Ukraine, the issue of social protection for war veterans and combatants has become especially relevant. According to the Unified State Register of War Veterans, as of 2025, over 1.3 million individuals in Ukraine have veteran status, including more than 490,000 combatants. Although social guarantees for these groups are regulated by numerous legislative acts, their practical implementation reveals a range of systemic problems. This paper analyzes the main forms of state support for veterans, including medical care, housing assistance, utilities subsidies, public transport benefits, sanatorium-resort treatment, and rehabilitation. Special attention is paid to the role of the Pension Fund of Ukraine, social protection departments, and local authorities in implementing the system of benefits and compensations. The study also identifies key weaknesses of the current system, such as insufficient funding, unequal access to services, lack of information, and administrative barriers. The theoretical basis of the research is grounded in the scientific works of Ye. P. Hordiienko, R. S. Pinchuk, O. P. Pysmenna, N. B. Patsuriia, M. V. Kravchenko, A. Ya. Bodnar, N. H. Makarenko, V. A. Matsko, A. P. Shumeiko, O. Danyliuk, V. Kravchenko, B. Kalynovskyi, R. Greenberg, D. Spiegel, Douglas Massey, Larry Lagergren, and Henrietta Moore. The paper proposes directions for improving state policy in the field of veteran social protection, including the digitalization of services, updating the legal framework, and developing intersectoral partnerships with volunteer and civic organizations. Object of the study: the system of social protection for war veterans and combatants in Ukraine. Subject of the study: analysis and development of innovative mechanisms, strategic approaches, and practical tools for improving the system of social protection for war veterans and combatants in Ukraine. Purpose of the study: to conduct a comprehensive analysis of the current system of social protection for war veterans and combatants in Ukraine, identify problematic aspects, assess the effectiveness of social guarantees, and propose improvements to the mechanisms of social support and rehabilitation under current socio-political challenges. Research hypothesis: A set of effective measures for enhancing the social protection system for war veterans and combatants in Ukraine can be implemented through the adoption of proven international practices, optimization of existing mechanisms, the creation of innovative social programs, and the consideration of each veteran’s specific needs. Such an approach will improve their quality of life, support social reintegration, and contribute to psychological stability. As a result of the research, a set of measures aimed at improving the system of social protection for war veterans and combatants was developed. This list of actions is based on the analysis of the root causes of the problems in the implementation of social guarantees for veterans, as well as the current state of benefits and services in this area. The measures incorporate foreign experience in supporting servicemen after demobilization, specifics of Ukraine’s legal framework, and the activities of relevant state institutions, such as the Pension Fund and social protection agencies. The proposed measures aim to enhance veterans’ awareness, simplify administrative procedures, increase the effectiveness of rehabilitation programs, and expand opportunities for social integration. This approach allows for the creation of a modern, challenge-adapted action algorithm that will improve the quality of social protection and ensure a decent standard of living for those who defended Ukraine’s independence.
System of social protection of war veterans and combatants in Ukraine
Keywords: 6.232.00.00; ветерани війни; учасники бойових дій; соціальний захист; пільги; реабілітація; соціальна політика; нормативно-правове регулювання; пенсійне забезпечення; система соціального захисту; державна підтримка; психологічна адаптація; учасники АТО/ООС; соціальні гарантії. ArmyInform. (2023; February 1). Грошова допомога на оздоровлення: кому надається і коли? Retrieved from https://armyinform.com.ua/2023/02/01/groshova-dopomoga-na-ozdorovlennya-komu-nadayetsya-i-koly/ Бриндіков; Ю. Л. (2018). Теоретичні та практичні основи організації реабілітаційної діяльності з комбатантами (Навчально-методичний посібник). Хмельницький; Україна. Chernin; I. M. (2016). Specifics of social protection of military personnel in Ukraine. Journal of Legal; Ethical and Regulatory Issues; 19(3); 1–8. Гордієнко; Є. П. (n.d.). Механізми реалізації державної політики соціального захисту учасників бойових дій в Україні [Unpublished doctoral dissertation]. Департамент соціальної політики у місті Києві. (n.d.). Правовий статус ветеранів війни та членів їх сімей. Retrieved from https://dsp.kyivcity.gov.ua Журавель; Я. В.; Хопун; О. С.; & Семигіна; Т. В. (2017). Актуальні проблеми соціально-правового статусу осіб; постраждалих під час проведення АТО. Закон України «Про статус ветеранів війни; гарантії їх соціального захисту». (1993). Закон України «Про загальнообов’язкове пенсійне страхування». (2003). Закон України «Про поліпшення матеріального становища учасників бойових дій та осіб з інвалідністю внаслідок війни». (2004); war veterans; combatants; social protection; benefits; rehabilitation; social policy; legal regulation; pension provision; social protection system; state support; psychological adaptation; ATO/JFO participants; social guarantees. ArmyInform. (2023; February 1). Health improvement allowance: Who is eligible and when is it provided? Retrieved from https://armyinform.com.ua/2023/02/01/groshova-dopomoga-na-ozdorovlennya-komu-nadayetsya-i-koly/ Bryndikov; Y. L. (2018). Theoretical and practical foundations of organizing rehabilitation activities with combatants (Training manual). Khmelnytskyi; Ukraine. Chernin; I. M. (2016). Specifics of social protection of military personnel in Ukraine. Journal of Legal; Ethical and Regulatory Issues; 19(3); 1–8. Hordiienko; Ye. P. (n.d.). Mechanisms for implementing state policy on the social protection of combatants in Ukraine [Unpublished doctoral dissertation]. Department of Social Policy of the Kyiv City State Administration. (n.d.). Legal status of war veterans and their family members. Retrieved from https://dsp.kyivcity.gov.ua Zhuravel; Ya. V.; Khopun; O. S.; & Semyhina; T. V. (2017). Current issues of the socio-legal status of persons affected during the anti-terrorist operation. Law of Ukraine "On the Status of War Veterans; Guarantees of Their Social Protection." (1993). Law of Ukraine "On Compulsory State Pension Insurance." (2003). Law of Ukraine "On Improving the Material Conditions of Combatants and Persons with Disabilities Resulting from War." (2004)