Організування поста тюнінгу автомобілів у ФОП «Богоніс Л. Г.», м. Городок - Федишин, Назар Богданович; Fedyshyn, Nazar Bohdanovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Сучасний розвиток автомобільної галузі супроводжується зростаючим інтересом автовласників до вдосконалення експлуатаційних та естетичних характеристик своїх транспортних засобів без потреби в механічному втручанні. Автомобільний тюнінг ? це комплекс заходів, спрямованих на модернізацію або зміну конструктивних та технічних властивостей автомобіля з метою покращення зовнішнього вигляду, динаміки, зручності або надання індивідуальності транспортному засобу. Цей напрям став важливою складовою автосервісного бізнесу, оскільки дає змогу реалізувати різноманітні побажання клієнтів ? від зміни екстер'єру та інтер'єру до налаштування технічних систем, таких як ходова частина, гальмівна система чи двигун внутрішнього згорання (ДВЗ). Характер виконаних робіт залежить від поставленої мети: покращення зовнішнього вигляду, комфорту або динаміки. Особливу складову в структурі тюнінгу займає чіп-тюнінг, який передбачає зміну програмного забезпечення електронного блоку керування ДВЗ. Через оптимізацію налаштувань роботи силового агрегату можливо досягти збільшення потужності, підвищення крутного моменту, економії пального або адаптації ДВЗ до певного стилю водіння чи експлуатаційного середовища. Головною перевагою чіп-тюнінгу є відсутність необхідності у фізичному втручанні безпосередньо в конструкцію ДВЗ, що забезпечує оперативність, відносну безпеку та економічну доцільність таких змін [1]. У контексті сучасних тенденцій цифровізації та поширення електронних систем керування автомобілів, чіп-тюнінг набуває особливої актуальності. Його застосування потребує глибокого розуміння принципів роботи електронного блоку керування, алгоритмів керування паливоподачею, наддувом, запалюванням та іншими параметрами, що визначають ефективність роботи ДВЗ. Об’єкт дослідження – тюнінг автомобілів. Предмет дослідження – алгоритм виконання чіп-тюнінгу автомобілів. Мета дослідження: розробити алгоритм виконання чіп-тюнінгу автомобілів та організувати відповідний пост. Проаналізовано види автомобільного тюнінгу, нормативну та правову бази чіп-тюнінгу автомобілів. Виконано огляд технологій, обладнання та сучасного програмного забезпечення для проведення чіп-тюнінгу автомобілів. Складено послідовність виконання операцій чіп-тюнінгу автомобілів, підібрано технологічне обладнання та проведено технологічний розрахунок розроблюваного поста.

The modern development of the automotive industry is accompanied by a growing interest of car owners in improving the operational and aesthetic characteristics of their vehicles without the need for mechanical intervention. Car tuning is a set of measures aimed at modernizing or changing the structural and technical properties of a car in order to improve its appearance, dynamics, convenience or give the vehicle its individuality. This direction has become an important component of the car service business, as it allows you to realize various wishes of customers ? from changing the exterior and interior to adjusting technical systems, such as the chassis, brake system or internal combustion engine (ICE). The nature of the work performed depends on the goal: improving the appearance, comfort or dynamics. A special component in the tuning structure is chip tuning, which involves changing the software of the electronic control unit of the ICE. By optimizing the settings of the power unit, it is possible to achieve an increase in power, increase torque, fuel economy or adapt the ICE to a certain driving style or operating environment. The main advantage of chip tuning is the absence of the need for physical intervention directly into the ICE design, which ensures efficiency, relative safety and economic feasibility of such changes [1]. In the context of modern trends in digitalization and the spread of electronic vehicle control systems, chip tuning is gaining particular relevance. Its application requires a deep understanding of the principles of operation of the electronic control unit, fuel supply control algorithms, boost, ignition and other parameters that determine the efficiency of the ICE. The object of the research – car tuning. The subject of research – an algorithm for performing chip tuning of cars. The purpose of research: develop an algorithm for performing chip tuning of cars and organize a corresponding post. Types of car tuning, regulatory and legal framework for car chip tuning have been analyzed. A review of technologies, equipment and modern software for car chip tuning has been conducted. A sequence of operations for car chip tuning has been drawn up, technological equipment has been selected and a technological calculation of the developed post has been carried out.
The оrganization of a post for tuning of vehicles at the individual entrepreneurship Bohonis L. H., Horodok
Keywords: 6.274.00.00; – тюнінг; чіп-тюнінг; акумуляторна батарея; електродвигун; електронний блок керування; tuning; chip tuning; battery; electric motor; electronic control unit