Взаємодія подовгастого елемента конструкції з динамічними гасниками коливань маятникового типу з ударною масою - Дівеєв, Б. М.; Грицай, В. Я.; Коваль, Т. Б. (Видавництво Львівської політехніки, 2009)
Розглянуто методи розрахунку та оптимізації конструкцій з динамічними гасниками коливань. Розглядається дискретно-континуальна модель системи: подовгастий елемент-динамічний гасник коливань. Отримані алгоритми зменшення вібрації подовгастого елемента за допомогою динамічного гасника коливань маятникового типу з ударною масою. The paper deals with the methods of calculation and optimization of construction with the dynamic vibration absorbers. The discrete-continue models of dynamic system:elongated element-dynamic vibration absorber are offered. The algorithms for vibration decreasing of elongated elements by means of dynamic vibration absorbers of the pendulum type with the shock mass are presented.
Keywords: оптимізація конструкцій; методи розрахунку; подовгастий елемент; optimization of constructions; methods of calculation; elongated element