Специфіка терміна “біопошкодження” - Проць, Іванна (Видавництво Національного університету “Львівська політехніка”, 2002)
Важливими компонентами, які створюють ситуацію біологічних уражень, € живі організми, що належать до різних систематичних груп і стають джерелом дії на оброблений чи незахищений твір мистецтва. Вживаючи термін „біопошкодження”, спеціалісти багатьох країн досі дискутують над остаточним визначенням термінології. На нашу думку, слід враховувати не лише біологічний об’єкт та різноманітність пошкоджених предметів, але й соціальний та екологічний аспекти даної проблеми.

Organic organisme belonging to different systematic groups and becoining source of influence on both protected and unprotected pièces of art are important components that create a situation of biologie harm. Using the term “biodeterioration” specialists of many countries still argue about the final définition of terminology. In our opinion, it is necessary to consider not only the biological object and the variety of damaged pièces of art, but also sociological and ecological aspects of the problem.