Маркетингове дослідження ринку страхових продуктів та обґрунтування напрямів оптимізації продуктового асортименту ПрАТ СК "Українська страхова група" на ньому - Балінський, Ігор Миколайович; Balinskyi, Ihor Mykolaiovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Сучасний ринок страхових послуг в Україні динамічно розвивається, і дослідження страхових продуктів стає ключовим для виявлення тенденцій, потреб клієнтів та конкурентних переваг [1]. Страхові компанії зосереджуються на персоналізації продуктів, використанні цифрових каналів комунікації та адаптації до очікувань клієнтів [2 3 ]. Формування позитивного і міджу через соціальну ві дповідальність, наприклад, допомогу постраждалим від війни, сприяє зміцненню довіри клієнтів [ Особлива увага приділяється кіберстрахуванню, але його розвиток стримується низькою обізнаністю клієнтів, браком статистичних даних та регуляторних вимог [ Подолання цих бар'єрів можливе через адаптацію маркетингової політики і впровадження нових видів страхових продуктів [ Це дозволить ефективно реагувати на змінні потреби споживачів і зміцнити позиції на ринку. Об’єктом досліджен ня є маркетингова товарна політика страхової компанії. Предмет дослідження процеси формування та вдосконалення продуктового асортименту ПрАТ СК «Українська страхова група» з урахуванням сучасних тенденцій страхового ринку та споживчих уподобань. Метою до слідженн я є обґрунтування напрямів вдосконаленн я маркетингової товарної політики ПрАТ СК «Українська страхова група» на основі аналізу ринку страхових послуг України, оцінки продуктового асортименту компанії та дослідження споживчих уподобань. ПрАТ СК «Укр аїнська стра хова група» (УСГ) є однією з найбільших страхових компаній в Україні, заснованою у 2000 році, з 100% українським капіталом. У 2008 році компанія приєдналася до міжнародної страхової групи Vienna Insurance Group, що дозволило їй вдосконалити стр ахові продукти та розширити спектр послуг. УСГ пропонує широкий асортимент страхових продуктів для фізичних та юридичних осіб, включаючи автострахування, 5 медичне, майнове, туристичне страхування та страхування бізнесових ризиків. медичне, майнове, туристичне страхування та страхування бізнесових ризиків. Особливість її товарної поОсобливість її товарної політики літики -- орієнтація на різні сегменти ринку, що орієнтація на різні сегменти ринку, що включають як фізичних осіб, так і бізнесвключають як фізичних осіб, так і бізнес--клієнтів, з використанням сучасних клієнтів, з використанням сучасних технологій та інновацій для розширення та вдосконалення продуктового технологій та інновацій для розширення та вдосконалення продуктового портфеля.портфеля. У результаті дослідження встановлено, що ефективністьУ результаті дослідження встановлено, що ефективність маркетингової маркетингової товарної політики страхової комптоварної політики страхової компанії залежить від гнучкості асортиментної анії залежить від гнучкості асортиментної стратегії, адаптації до змін у поведінці споживачів і впровадження інноваційних стратегії, адаптації до змін у поведінці споживачів і впровадження інноваційних страхових продуктів. Проведено аналіз сучасного стану страхового ринку страхових продуктів. Проведено аналіз сучасного стану страхового ринку України, що дозвУкраїни, що дозволило визначити перспективні напрями його розвитку та олило визначити перспективні напрями його розвитку та виявити запити клієнтів на нові види страхових послуг. Визначено особливості виявити запити клієнтів на нові види страхових послуг. Визначено особливості споживчих уподобань, зокрема щодо кіберстрахування, що підтверджено споживчих уподобань, зокрема щодо кіберстрахування, що підтверджено результатарезультатами анкетування.ми анкетування. Розроблено пропозиції щодо оптиРозроблено пропозиції щодо оптимізації продуктового асортиментмізації продуктового асортименту ПрАТ у ПрАТ СК «УкраїСК «Українська страхова група» з акцентом на кіберстрахування. Запропоновано нська страхова група» з акцентом на кіберстрахування. Запропоновано новий страховий продукт новий страховий продукт –– «CyberGuard: захист від цифрових загроз» із трьома «CyberGuard: захист від цифрових загроз» із трьома рівнями покриття для фізичних осіб і бізнесу. Для прогнозування рівнями покриття для фізичних осіб і бізнесу. Для прогнозування попиту на попиту на кіберстрахування використано математичне моделювання, що дозволило оцінити кіберстрахування використано математичне моделювання, що дозволило оцінити перспективи його впровадження.перспективи його впровадження.

The modern insurance market in Ukraine is developing dynamically, and researching insurance products is becoming key to identifying trends, customer needs, and competitive advantages [1]. Insurance companies ar e focusing on product per sonalization, using digital communication channels, and adapting to customer expectations [2, 3]. Building a positive image through social responsibility, such as helping war victims, helps strengthen customer trust [4]. Particular attention is paid to cyber insurance, but its development is hampered by low customer awareness, a lack of statistical data, and regulatory requirements [5]. Overcoming these barriers is possible through adapting marketing policies and introducing new typ es of insurance products [6]. This will allow for an effective response to changing consumer needs and strengthening market positions. Об’єктом дослідження є маркетингова товарна політика страхової компанії. The subject of the study is the processes of for ming and improving the pr oduct range of PrJSC IC "Ukrainian Insurance Group" taking into account current trends in the insurance market and consumer preferences. The purpose of the study is to substantiate the areas of improving the marketing product poli cy of PrJSC IC "Ukrainian Insurance Group" based on an analysis of the Ukrainian insurance market, an assessment of the company's product range, and a study of consumer preferences. PrJSC Insurance Company "Ukrainian Insurance Group" (USG) is one of the l argest insurance companie s in Ukraine, founded in 2000, with 100% Ukrainian capital. In 2008, the company joined the international insurance group Vienna Insurance Group, which allowed it to improve insurance products and expand the range of services. USG offers a wide range of insurance products for individuals and legal entities, including auto insurance, health, property, travel insurance and business risk insurance. A feature of its product policy is its focus on various market segments, 8 including both including both individuals and business individuals and business clients, using modern technologies and clients, using modern technologies and innovations to expand and improve the product portfolio.innovations to expand and improve the product portfolio. As a result of the study, it was found that the effectiveness of the marketing As a result of the study, it was found that the effectiveness of the marketing product policy of an insurance company depends on the flproduct policy of an insurance company depends on the flexibility of the assortment exibility of the assortment strategy, adaptation to changes in consumer behavior, and the introduction of strategy, adaptation to changes in consumer behavior, and the introduction of innovative insurance products. An analysis of the current state of the insurance market innovative insurance products. An analysis of the current state of the insurance market of Ukraine was conducted, which allowed us to determine promisof Ukraine was conducted, which allowed us to determine promising directions for its ing directions for its dedevelopment and identify customer requests for new types of insurance services. The velopment and identify customer requests for new types of insurance services. The features of consumer preferences were determined, in particular regarding cyber features of consumer preferences were determined, in particular regarding cyber insurance, which was confirmed by the results of the survey. insurance, which was confirmed by the results of the survey. ProposaProposals were developed to optimize the product range of PrJSC IC "Ukrainian ls were developed to optimize the product range of PrJSC IC "Ukrainian Insurance Group" with an emphasis on cyber insurance. A new insurance product was Insurance Group" with an emphasis on cyber insurance. A new insurance product was proposed proposed -- "CyberGuard: protection against digital threats""CyberGuard: protection against digital threats",, with three levels of with three levels of coverage for individucoverage for individuals and businesses. Matheals and businesses. Mathematical modeling was used to forecast matical modeling was used to forecast the demand for cyber insurance, which allowed assessing the prospects for its the demand for cyber insurance, which allowed assessing the prospects for its implementation.implementation.
Marketing research of the insurance products market and justification of directions for the product assortment optimization at PrJSC IC "Ukrainian Insurance Group" on it
Keywords: 3.075.00.00; страхові продукти; маркетингова товарна політика; Ключові слова: страхові продукти; маркетингова товарна політика; кіберстрахування; споживчі уподобання; анкетування; математичне кіберстрахування; споживчі уподобання; анкетування; математичне моделюваннямоделювання.. 1. Сосновська О.; Сіренк’ка І. Сосновська О.; Сіренк’ка І. Тенденції інновацТенденції інноваційного розвитку ійного розвитку страхових компаній в Україністрахових компаній в Україні. Європейський науковий журнал Економічних та . Європейський науковий журнал Економічних та Фінансових інновацій. 2021. Т. 2; № 8. С. 20Фінансових інновацій. 2021. Т. 2; № 8. С. 20––30. URL: 30. URL: https://journal.eae.com.ua/index.php/journal/article/view/136https://journal.eae.com.ua/index.php/journal/article/view/136 (да(дата зта звернення: вернення: 21.021.044.2025).2025) DOIDOI: : 10.32750/202110.32750/2021--02020202 2. Федорович І.; Кулина Г. Особливості маркетингу в страховій Федорович І.; Кулина Г. Особливості маркетингу в страховій діяльності.діяльності. Світ фінансів.Світ фінансів. №. 4(73); 2023; с. 129№. 4(73); 2023; с. 129--41 41 URL:URL: http://sf.wunu.edu.ua/http://sf.wunu.edu.ua/index.php/sf/article/viewindex.php/sf/article/view/1565/1565 (дата звернення: (дата звернення: 6 15.04.2025 15.04.2025).). DOIDOI: : 10.35774/sf2022.04.12910.35774/sf2022.04.129 3. Прокопчук О.Т. Сучасні маркетингові інструменти у страховому Прокопчук О.Т. Сучасні маркетингові інструменти у страховому бізнесі. О.бізнесі. О. Т.Т. Прокопчук та ін.Прокопчук та ін. Інвестиції:практика та досвідІнвестиції:практика та досвід. 2024. №. 2024. № 10. С.10. С. 6161––68. URL:68. URL: https://www.nayhttps://www.nayka.com.ua/index.php/inveska.com.ua/index.php/investplan/article/view/3705tplan/article/view/3705 (дата (дата звернення: звернення: 15.04.202515.04.2025).). DOIDOI: : 10.32702/230610.32702/2306--6814.2024.10.616814.2024.10.61 4. Bilyk; I. Balinskiy; I. Social Responsibility of National and International Social Responsibility of National and International Business: Towards Changing the Market Paradigm. Business: Towards Changing the Market Paradigm. Marketing and logiMarketing and logistics: stics: Innovations; StratInnovations; Strategies; Society. Monographegies; Society. Monograph. Edited by N. Hlynskyy. Tallinn:. Edited by N. Hlynskyy. Tallinn: Teadmus Teadmus OUOU; 2024. – с. 495-506. 5. Пікус Р.; Бабенко Ю. Кіберстрахування: нові можливості для Пікус Р.; Бабенко Ю. Кіберстрахування: нові можливості для страхового ринку України. Економіка та держава. 2022. № 2. С. 134. URL: страхового ринку України. Економіка та держава. 2022. № 2. С. 134. URL: http://whttp://www.economy.in.ua/pdf/2_20ww.economy.in.ua/pdf/2_2022/25.pdf22/25.pdf (дата звернення: (дата звернення: 15.04.202515.04.2025).). DOIDOI:: 10.32702/230610.32702/2306--6806.2022.2.1346806.2022.2.134 6. ПоповичПопович Д.; БундзД.; Бундз Н.; ІванківН.; Іванків В. Проблеми та перспективи розвитку В. Проблеми та перспективи розвитку страхування кіберризиків на національному ринку.страхування кіберризиків на національному ринку. Молодий вченийМолодий вчений. 2023. №. 2023. № 4 4 (116). С.(116). С. 168168––1172. URL:72. URL: https://doi.org/10.32839/2304https://doi.org/10.32839/2304--5809/20235809/2023--44--116116--3333 (дата (дата звернення: звернення: 15.04.202515.04.2025).). DOIDOI:: 10.32839/210.32839/2304304--5809/20235809/2023--44--116116--3333; insurance products; marketing product policy; cyber insurance; Keywords: insurance products; marketing product policy; cyber insurance; consumer preferences; quesconsumer preferences; questionnaire; mathematical modeling.tionnaire; mathematical modeling. 1. 1. Sosnovska O.; Sirenkka I. Tendentsii innovatsiinoho rozvytku strakhovykh Sosnovska O.; Sirenkka I. Tendentsii innovatsiinoho rozvytku strakhovykh kompanii v Ukraini. Yevropeiskyi naukovyi zhurnal Ekonomichnykh ta Finansovykh kompanii v Ukraini. Yevropeiskyi naukovyi zhurnal Ekonomichnykh ta Finansovykh innovatsii. 2021. T.innovatsii. 2021. T.2; № 8. S. 202; № 8. S. 20––30. 30. URL: URL: https://journal.eae.com.ua/index.php/journal/article/view/136 (data zvernennia: https://journal.eae.com.ua/index.php/journal/article/view/136 (data zvernennia: 21.021.044.2025).2025) DOIDOI: 10.32750/2021: 10.32750/2021--02020202 2. Fedorovych I.; Kulyna H. Osoblyvosti marketynhu v strakhovii diialnosti. Fedorovych I.; Kulyna H. Osoblyvosti marketynhu v strakhovii diialnosti. Svit finansiv. №. 4(73); 2023; s. 129Svit finansiv. №. 4(73); 2023; s. 129--41 41 URLURL:: http://sf.wunu.edu.ua/index.php/sf/article/view/1565http://sf.wunu.edu.ua/index.php/sf/article/view/1565 (data zvernennia: (data zvernennia: 15.04.202515.04.2025). ). DOIDOI: 10.35774/sf2022.04.129: 10.35774/sf2022.04.129 3. 3. Prokopchuk O.T. Modern marketing tools in the insurance business. O. T.Prokopchuk O.T. Modern marketing tools in the insurance business. O. T. Prokopchuk et al. Investments: practice and experience. 2024. No. 10. P. 61Prokopchuk et al. Investments: practice and experience. 2024. No. 10. P. 61––68. 68. URL:URL: https://www.nayka.com.ua/index.php/investplan/article/view/3705https://www.nayka.com.ua/index.php/investplan/article/view/3705 (data (data 9 zvernennia: zvernennia: 15.04.202515.04.2025)).. DOIDOI: : 10.32702/230610.32702/2306--6814.2024.10.616814.2024.10.61 4. Bilyk; I. Balinskiy; I. Social ResponSocial Responsibility of National and International sibility of National and International Business: Towards Changing the Market Paradigm. Business: Towards Changing the Market Paradigm. Marketing and logistics: Marketing and logistics: Innovations; Innovations; Strategies; Society. MonographStrategies; Society. Monograph. Edited by N. Hlynskyy. Tallinn:. Edited by N. Hlynskyy. Tallinn: Teadmus Teadmus OUOU; 2024. – s. 495-506. 5. Pikus R.; Babenko Yu. KiberstrakhuvPikus R.; Babenko Yu. Kiberstrakhuvannia: novi mozhlyvosti dlia annia: novi mozhlyvosti dlia strakhovoho rynku Ukrainy. Ekonomika ta derzhava. 2022. № 2. S. 134. strakhovoho rynku Ukrainy. Ekonomika ta derzhava. 2022. № 2. S. 134. URL: URL: http://www.economy.in.ua/pdf/2_2022/25.pdf http://www.economy.in.ua/pdf/2_2022/25.pdf (data zvernennia: (data zvernennia: 15.04.202515.04.2025)).. DOIDOI:: 10.32702/230610.32702/2306--6806.2022.2.1346806.2022.2.134 7. Popovych D.; Bundz N.; Ivankiv V. Problemy tPopovych D.; Bundz N.; Ivankiv V. Problemy ta perspektyvy rozvytku a perspektyvy rozvytku strakhuvannia kiberryzykiv na natsionalnomu rynku. Molodyi vchenyi. 2023. № 4 strakhuvannia kiberryzykiv na natsionalnomu rynku. Molodyi vchenyi. 2023. № 4 (116). S. 168(116). S. 168––172. 172. URL:URL: https://doi.org/10.32839/2304https://doi.org/10.32839/2304--5809/20235809/2023--44--116116--3333 (data (data zvernennia: zvernennia: 15.04.202515.04.2025)).. DOIDOI:: 10.32839/230410.32839/2304--5809/20235809/2023--44--116116--3333