Поствоєнне відновлення вартісного інвестування в Україні (на прикладі АТ “Сенс банк”) - Юзвишин, Ігор Сергійович; Yuzvyshyn, Ihor Serhiiovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Для успішного розвитку економіки України, ключовим є розвиток інвестиційної діяльності. Розвиток інвестиційної діяльності не лише дозволить покращити фінансовий стан українців, оскільки надасть нове джерело примноження коштів громадянам, але і покращить стан бізнесу, оскільки розвиток внутрішнього інвестування забезпечить доступ бізнесам до додаткових коштів, шляхом розміщення облігацій та емісії акцій. На початкових стадіях, одним з ключових гравців на ринку інвестування можуть стати саме банки, завдяки значним об’ємам капіталу а також наявним ресурсам для розвитку інвестиційних напрямів. В магістерській роботі розроблено наступні питання: визначено теоретико-методологічні засади інвестиційної політики банків; досліджено найбільш поширені підходи до вартісного інвестування, проаналізовано фінансовий стан АТ «Сенс Банк», а також спрогнозовано можливості інвестування та покращення інвестиційного портфелю АТ «Сенс Банк» шляхом вартісного інвестування та використання методу дисконтування грошових потоків. На сьогодні важко оцінити минулу ефективність інвестування в акції іноземних емітентів через дуже малий проміжок часу. Інвестиційний портфель АТ «Сенс Банк», який складався з акцій іноземних емітентів проіснував лише 1 рік (період з 2021 року по 2022 рік), на жаль у 2022 році через повномасштабне вторгнення його довелось ліквідувати, проте потенціал інвестування буде значним у поствоєнний період. Також не можемо забувати і про розвиток технологій. Сьогодні, за допомогою штучного інтелекту а також розвитку моделей великих даних (Big data), з’являється можливість швидко та автоматизовано обробляти значні об’єми інформації та отримувати дані про оцінку акцій за натиском декількох клавіш. При цьому об’єми доступних даних про компанії є значно більшими ніж навіть 10 років тому, що дозволяє розробляти нові методи оцінки компаній. Все це дозволить значно підвищити продуктивність та ефективність інвестиційних напрямів та навіть зменшити людське втручання аби уникнути потенційних помилок та суб’єктивізму. У першому розділі було розкрито теоретичні підходи інвестування у банківській системі, а також проаналізовано інвестиційний портфель та фінансовий стан АТ «Сенс Банк». На основі аналізу фінансового стану АТ «Сенс Банк» можна зробити висновок, що Банк пережив складний період у 2022 році через повномасштабне вторгнення, російських акціонерів та загальну нестабільність на фінансовому ринку. Банк зіткнувся зі значним падінням активів, зменшенням обсягів кредитування, збільшенням резервів під ризики та зниженням власного капіталу. Однак завдяки оперативним заходам - таким як ребрендинг, перенесення дата-центрів, участь у державних програмах підтримки (рефінансування, ініціатива Power Banking), а також проведеній націоналізації влітку 2023 року - банк стабілізував свою діяльність. У 2023 році «Сенс Банк» демонструє позитивну динаміку: значний чистий прибуток, відновлення довіри клієнтів, дотримання нормативів НБУ щодо капіталу та ліквідності, активну участь у програмах іпотечного кредитування («єОселя») та інвестицій у державні облігації (ОВДП). Фінансовий стан банку покращується, структура активів адаптована до умов ринку, а рівень достатності капіталу суттєво перевищує обов'язкові норми НБУ. Це свідчить про високу платоспроможність та здатність банку виконувати свої зобов'язання. У другому розділі було виконано SWOT-аналізування діяльності АТ «Сенс Банк», досліджено методи оцінки активів для інвестування та проведено прогнозування оцінки вартості акцій методом дисконтованих грошових потоків. Побудова матриці сильних і слабких сторін, можливостей та загроз АТ «Сенс Банк» дозволила сформувати такі стратегічні напрямки розвитку банку: подальше збільшення частки ринку банківських послуг, розробка нових продуктів із врахуванням рівня доходів населення, збільшення обсягу активів, удосконалення структури активів. Серед методів оцінки вартості акцій найбільш ефективним є метод оцінки доходів, оскільки він потребує менше суб’єктивних припущень порівняно з ринковим підходом та враховує прибутки компанії. Проте застосування методу дисконтованих грошових потоків (DCF) можливе не для всіх підприємств: наприклад, для компаній із нестабільними фінансовими потоками цей метод виявляється неефективним. Для оцінки циклічних компаній, таких як нафтові підприємства, доцільно використовувати модифіковані підходи. У третьому розділі розкрито підходи до врегулювання вартісного інвестування банку, формування портфеля акцій за методом дисконтування грошових потоків, а також розглянуто економічні результати інвестиційного портфеля АТ «Сенс Банк». Відновлення повноцінного вартісного інвестування в Україні наразі стримується кількома ключовими факторами: триваючою війною, валютними обмеженнями Національного банку, недостатньою кількістю доступних для інвестування фінансових інструментів, а також потребою в реформах НКЦПФР та судової системи. Завершення війни є першочерговою умовою для зниження ризиків і повернення інвесторів до країни. Мета дослідження – аналіз впливу та можливостей АТ «Сенс банк», як потенційного інституційного інвестора у процесі поствоєнного відновлення інвестування в Україні, а також розробка рекомендацій щодо використання та покращення стратегії вартісного інвестування. Об’єкт дослідження – банківська діяльність у сфері вартісного інвестування, орієнтованого на поствоєнне відновлення економіки України. Цілі дослідження: аналізування наукової літератури з питань регулювання ліквідності банків; оцінювання та аналізування фінансового стану АТ «Сенс банк»; аналіз інвестування у банківській системі та його особливості; аналіз фінансового стану АТ «Сенс Банк»; SWOT-аналіз АТ «Сенс Банк»; аналіз інвестиційного портфелю АТ «Сенс банк» та напрямів інвестування банком; проведення дослідження задля покращення інвестиційного портфелю банку; моделювання справедливої вартості акцій у портфелі банку; тестування та перерозподіл інвестиційного портфелю банку задля збільшення інвестиційних прибутків.

For the successful development of Ukraine's economy, the growth of investment activity is crucial. Investment activity not only improves the financial well-being of citizens by providing a new means of increasing their savings but also supports businesses by offering access to additional funds through bond placements and equity issuance. At the initial stages, banks can become key players in the investment market due to their significant capital volumes and available resources for developing investment areas. Investment activity is impossible without stock analysis, which is divided into fundamental and technical analysis. One of the fundamentals of company analysis is value investing, which allows for an assessment of a company's true worth. Technical analysis, meanwhile, evaluates a company's stock price based on technical indicators and is mainly used for short-term price movement predictions and optimal entry points for purchasing stocks. For institutional investors, such as banks, value investing and fundamental company analysis remain the most widely applied strategies. However, banks are not limited to value investing; they may also engage in trading activities based on technical analysis and market conditions. Additionally, banks can act as intermediaries in investment operations, such as supporting IPOs, clearing operations, brokerage activities, and more. The main advantage of intermediary operations is lower risk, as banks earn through service commissions rather than asset price fluctuations. This master's thesis covers the following aspects: the theoretical and methodological foundations of banks' investment policies are determined; the most common approaches to value investing are studied; the financial status of JSC "Sense Bank" is analyzed; and possibilities for improving the investment portfolio of JSC "Sense Bank" through value investing and discounted cash flow (DCF) methods are forecasted. At present, it is difficult to assess the past performance of investments in foreign issuer stocks due to the short observation period. The investment portfolio of JSC "Sense Bank," composed of foreign issuer shares, lasted only one year (from 2021 to 2022) and was liquidated due to the full-scale invasion. Nonetheless, the potential for investment remains significant for the post-war period. Additionally, we must not overlook the impact of technological development. With advancements in artificial intelligence and big data models, it is now possible to quickly and automatically process large volumes of information and assess stock value with just a few clicks. The amount of data available today far exceeds that of even ten years ago, enabling the development of new evaluation methods. These technologies significantly increase the productivity and efficiency of investment activities and help reduce human error and subjectivity. In the first chapter, theoretical approaches to investment in the banking system, analysis of the investment portfolio, and financial status of JSC "Sense Bank" are covered. Based on the financial analysis of JSC "Sense Bank," it can be concluded that the bank experienced a challenging period in 2022 due to the full-scale invasion, Russian origin of shareholders, and overall market instability. The bank faced a substantial decline in assets, reduced lending volumes, increased risk reserves, and a decrease in equity capital. However, thanks to timely measures - such as rebranding, data center relocation, participation in state support programs (refinancing, Power Banking initiative), and nationalization in the summer of 2023 - the bank has stabilized its operations. In 2023, "Sense Bank" demonstrated positive dynamics: significant net profit, restored client trust, compliance with NBU capital and liquidity standards, active participation in mortgage programs ("YeOselya"), and investments in government bonds (OVDPs). The bank’s financial standing is improving, its asset structure has adapted to market conditions, and its capital adequacy ratio significantly exceeds NBU's minimum requirements, indicating high solvency and the ability to meet obligations. In the second chapter, a SWOT analysis of JSC "Sense Bank" is conducted, asset valuation methods for investment purposes are studied, and stock value forecasting using the discounted cash flow method is performed. Building a matrix of strengths, weaknesses, opportunities, and threats for JSC "Sense Bank" has helped outline strategic directions for the bank's development: further increasing its share of the banking services market, developing new products based on income levels, expanding the volume of assets, and improving the structure of assets. Among the stock valuation methods, the income approach is considered the most effective due to its lower level of subjectivity compared to market approaches and its consideration of a company's actual earnings. However, the DCF method is not suitable for companies with unstable cash flow, and for cyclical companies like those in the oil sector, modified evaluation approaches are recommended. The third chapter covers approaches to regulating value investing in banks, building a stock portfolio using DCF, and analyzing the economic results of JSC "Sense Bank's" investment portfolio. The full restoration of value investing in Ukraine is currently constrained by several factors: the ongoing war, currency restrictions by the National Bank, limited investment instruments, and the need for reforms at the NSSMC and within the judiciary. Ending the war remains the primary condition for reducing risks and attracting investors back to Ukraine. Nevertheless, the discounted cash flow model has proven effective and shows great potential for use in the investment activities of JSC "Sense Bank." Operations with financial assets positively affect net profits and asset values, although increasing investment volumes will require forming additional reserves. Research Object: Banking activities in the field of value investing, aimed at the post-war economic recovery of Ukraine. Research Goals: Analysis of scientific literature on bank liquidity regulation; Evaluation and analysis of the financial status of JSC "Sense Bank"; Study of investment specifics within the banking system; Analysis of JSC "Sense Bank's" investment portfolio and investment directions; Research and improvement of the bank’s investment portfolio; Modeling of fair stock value within the bank's portfolio; Testing and redistribution of the bank's investment portfolio to increase investment returns.
Post-war recovery of value investing in Ukraine (on the example of JSC "Sens Bank")
Keywords: 3.072.00.00; банківська діяльність; інвестування; вартісне інвестування; оцінка активів; дисконтування грошових потоків; цінні папери; акції. Література: 1. Долгова Л.; Іваненко В.; & Пазиніч О. (2022). Роль іноземного інвестування у відновленні економіки України. Ефективна економіка; 8. URL: https://doi.org/10.32702/2307-2105.2022.8.22 2. Нечаєва І. (2024). Відновлення ПІІ: глобальні перспективи та можливості для України. Acta Academiae Beregsasiensis. Economics; 5; с. 132-144. URL: https://doi.org/10.58423/2786-6742/2024-5-132-144 3. Бабець І. (2023) Моделювання впливу прямих іноземних інвестицій на економіку України в умовах поствоєнної відбудови. Галицький економічний вісник; 80 (1); с. 131-143. URL: https://doi.org/10.33108/galicianvisnyk_tntu2023.01.131 4. Бойко В.; Рябоштан Л.; (2023) сучасний стан та можливості активізації інвестиційної діяльності в Україні. Економіка і управління; 4; с. 99-107. URL: https://doi.org/10.36919/2312-7812.4.2023.99 5. Гармата О.; Кучер В.; Здреник І.; Парасюк В. (2023). Шляхи покращення інвестиційного клімату в Україні. Науковий вісник Львівського державного університету внутрішніх справ. Серія юридична; 3; с. 189-196. URL: https://doi.org/10.32782/2311-8040/2023-3-24; Banking activities; investment; value investing; asset valuation; discounted cash flows; securities; stocks