Інтелектуальна інформаційна система «розумний замок» для захисту приміщень - Рибак, Л. Я.; Кравець, П. О.; Rybak, Lev-Volodymyr; Kravets, Petro (Видавництво Львівської політехніки, 2019)
Розглянуто інтелектуальну інформаційну систему “Розумний замок” для захисту приміщень. Здійснено загальний опис розумного дому та актуальності їх використання. Сформульовано проблему, яка виникає під час використання розумних пристроїв для дому. Наведено приклади двох відомих таких моделей: SmartLock та Schlage Sense Smart Lock. Проаналізовано їхні переваги та недоліки для врахування під час розроблення інтелектуального замка. Подано короткий опис актуальної інформації щодо методики розпізнавання обличчя. На основі цих даних сформульовано цілі, які досягнуто у цій статті. Наведено діаграму функціонування підсистем інтелектуальної інформаційної системи. Виконано детальний опис кожної зі складових інформаційної системи, а саме: серверної частини, програми для розпізнавання обличчя, бази даних та фізичного пристрою “розумний замок”. Здійснено поетапний опис процесу створення кожного із цих модулів системи. Обґрунтовано вибір мови програмування, вебзасобів, пристроїв для запуску, операційної системи, системи управління базами даних та програмних бібліотек для розпізнавання обличчя. Наведено детальний опис пристрою, на якому працюватиме програма, та пристрою, який використано для налагодження програмних елементів системи. Пояснено підхід до вибору типу інтеграції інтелектуальної інформаційної системи, описано принцип роботи інформаційної системи, продемонстровано концептуальну модель системи. Наведено приклад використання цієї інформаційної системи в реальних умовах. Надано інструкції щодо типового використання інформаційної системи користувачем. Проаналізовано результати та сформовано висновки щодо актуальності створення інформаційної системи та її практичного застосування.

Intelligent information system “Smart lock” for the protection of apartments is considered and described. A general description of smart homes and the relevance of their use is made. Described an issue which appear when using smart home devices. Examples of two existing similar models are provided: SmartLock and Schlage Sense Smart Lock. An analysis of their advantages and disadvantages is made to take this information into account for the device that going to be created. A brief description of up-todate information on face recognition techniques is provided. Based on this data, the goals that will be addressed in this article are formulated. The diagram of functioning of subsystems of the intellectual information system is given. A detailed description of each of the components of the information system is made, namely: server backend part, face recognition software, database and physical device “Smart lock”. A step-by-step description of the process of creating each of these modules of the system is made. The choice of programming language, web tools, startup devices, operating system, database management system and face recognition software libraries is justified. A detailed description of the device on which the program will work and the device that was used to debug the program elements of the system. The approach to choosing the type of integration of the intelligent information system is explained. The principle of information system operation is described. The conceptual model of the system is demonstrated. The example of using this information system in real conditions is given. Instructions for the typical use of this information system by the user. The results were analyzed and conclusions were drawn on the relevance of the creation of the information system and its practical application.
Intelligent information system “smart lock” for the protection of apartments
Keywords: інтелектуальна інформаційна система; “розумний замок”; розпізнавання обличчя; система керування базами даних; безпека інтеграції; горизонтальна інтеграція; концептуальна модель; функціональна модель; intelligent information system; smart lock; face recognition; database management system; integration security; horizontal integration; conceptual model; functional model; 004.056; 681.5.042