The system model of topographic mapping in the national spatial data infrastructure in Ukraine - Карпінський, Юрій; Лазоренко-Гевель, Надія; Karpinkyi, Yurii; Lazorenko-Hevel, Nadiia (Видавництво Національного університету “Львівська політехніка”, 2020)
В статті пропонується нова концепція розвитку топографічного картографування в Україні. Мета. Вона ґрунтується на впровадженні нової системної моделі, яка відповідає геоінформаційному підходу до топографічного картографування в умовах розвитку Національної Інфраструктури Геопросторових Даних (НІГД) та передбачає формування наборів геопросторових даних у вигляді баз даних та баз знань на основі існуючих стандартів і специфікацій: серії міжнародних стандартів ISO 19100 “Географічна інформація/Геоматика”, Відкритого геопросторового консорціуму (Open Geospatial Consortium – OGS), INSPIRE, національних стандартів України (ДСТУ), комплексу стандартів організації України (СОУ) “База топографічних даних”. Методи. Основою дослідження є аналіз можливостей застосування теорії баз даних і баз знань, міжнародних стандартів і специфікацій. Наукова новизна і практичне значення. Це забезпечує високий інтелектуальний рівень базових і тематичних геопросторових даних, який здатний забезпечувати геоінформаційний аналіз і моделювання в сучасних ГІС. Крім того впровадження інфраструктурного підходу в топографічне виробництво та створення і розвиток постійно діючої системи топографічного моніторингу забезпечить публікацію геопросторових даних в режимі реального часу практично одночасно зі змінами на місцевості, що гарантує підтримання в актуальному стані єдиної цифрової топографічної основи і відповідно наборів базових геопросторових даних для НІГД.

The article proposes a new development concept of topographic mapping in Ukraine. The goal. It is based on the implementation of a new system model that responds to the geoinformation approach to topographic mapping in the development of National Spatial Data Infrastructure (NSDI). The study aims at providing the creation of geospatial data sets in the form of databases and knowledge bases based on existing standards and specifications: series of International Standards ISO 19100 “Geographic information/Geomatics”, Open Geospatial Consortium (OGS), INSPIRE, National Standards of Ukraine (DSTU), Complex of Standards Organization of Ukraine (SOU) “Topographic database”. Methods. The foundation for the research is laid by the analysis of the possibilities of applying the theory of databases and knowledge bases, International Standards and specifications. Scientific novelty and practical significance. It provides a high intellectual level of Core Reference and profile geospatial data, which is able to ensure geoinformation analysis and modeling in modern GIS. In addition, the implementation of the infrastructure approach to topographic production and the creation and development of a permanent topographic monitoring system will ensure the publication of geospatial data in real time, almost simultaneously with changes in the terrain. This guarantees the maintenance of the single digital topographic basis and, accordingly, Core Reference Datasets for NSDI.
Системна модель топографічного картографування в національній інфраструктурі геопросторових даних в Україні
Keywords: Національна Інфраструктура Геопросторових Даних (НІГД); топографічне картографування; набір базових геопросторових даних (Core Reference Dataset – CRD); геоінформаційна система (ГІС); База Топографічних Даних (БТД); геопросторові дані; National Spatial Data Infrastructure (NSDI); topographic mapping; Core Reference Dataset (CRD); geoinformation system (GIS); topographic database (TDB); geospatial data; 528.001; 681.518