Oil extraction from the sunflower seeds, mechanism and kinetics of the process - Семенишин, Є. М.; Атаманюк, В. М.; Добровецька, О. Я.; Римар, Т. І.; Semenyshyn, Ye.; Atamanyuk, V.; Dobrovetska, O.; Rymar, T. (Lviv Politechnic Publishing House, 2020)
Наведено результати досліджень вилучення олії з неподрібненого та подрібненого насіння соняшника різних фракцій методом екстрагування. Досліджено механізм екстрагування та кінетику процесу. Показано, що процес вилучення олії з насіння соняшника складний і складається із внутрішньо-дифузійного і зовнішньо-дифузійного перенесення олії. Вказано, що процес є аналогічним екстракційному вилученню цільових компонентів із насіння більшості видів рослинної сировини. Наведено методику експериментального визначення коефіцієнта дифузії як найповільнішої стадії процесу, яка визначає швидкість всього процесу екстрагування. Показано, що вилучення олії методом екстрагування можна здійснити ефективніше порівняно з методом пресування, особливо у тих випадках, коли вміст олії в насінні низький.

The results of the research of extraction of oil from the none-crushed and crushed sunflower seeds of different fractions by the method of extraction are presented. The mechanism of extraction and process kinetics is investigated. It has been shown that the process of extracting oil from sunflower seeds is complex and consists of both intra-diffusion and external-diffusion transfer of oil. It is stated that the process is similar to the extraction of the target components from the seeds of most types of plant raw materials. The method of experimental determination of the diffusion coefficient as the slowest stage of the process, which determines the speed of the entire extraction process, is presented. It has been shown that the extraction of oil by the extraction method can be carried out more efficiently than the pressing method, especially in cases where the oil content of the seeds is low.
Екстракційне вилучення олії з насіння соняшника, механізм та кінетика процесу
Keywords: екстрагування; насіння соняшника; кінетика екстрагування; н-гексан; extraction; sunflower seeds; extraction kinetics; n-hexane