Юридичні засоби формування колективної правосвідомості - Муж, Валерій Вікторович (Львівський державний університет внутрішніх справ, 2016)
Дисертація присвячена дослідженню юридичних засобів формування колективної правосвідомості. Правосвідомість здійснює безпосередній вплив на стан законності, правопорядку в державі. Виробляє своєрідну культуру громадян, ідейною основою якої є моральні, духовні та правові цінності нації. Розвиток права та відповідно правової держави напряму залежить від стану правосвідомості громадян та соціальних груп, які формують суспільство. Розширено розуміння правової свідомості у зв’язку з наданням останній ширшого значення ніж відношення суб’єктів до права та його оцінка. Акцентується увага на розрізненні цих двох соціальних явищ, поставлено питання їх черговості. Правосвідомість слід розуміти як джерело та ідею відтворення права у свідомості людини. Здійснено порівняння стану та формування правосвідомості в різних типах правових систем, різних країнах, опираючись на певні чинники (в нашому випадку на релігію), що дало змогу зосередити увагу на важливості підвищення її рівня серед окремих прошарків населення. Розглянуто державу та громадянське суспільство в якості суб’єктів, що здійснюють безпосередній вплив на формування суспільної правосвідомості. Саме тому способи її формування нами виокремлено на «приватні» та «публічні». Особливу увагу приділено правовому вихованню та юридичній освіті, які віднесено до головних засобів формування колективної правосвідомості. Диссертация посвящена исследованию юридических средств формирования коллективного правосознания. Правосознание оказывает непосредственное влияние на состояние законности, правопорядка в государстве. Производит своеобразную культуру граждан, идейной основой которой являются моральные, духовные и правовые ценности нации. Развитие права и в соответствии правового государства напрямую зависит от состояния правосознания граждан и социальных групп, формирующих общество. Расширено понимание правового сознания в связи с предоставлением последнему широкого значения чем отношение субъектов к праву и его оценка. Акцентируется внимание на различении этих двух социальных явлений, поставлен вопрос их очередности. Правосознание следует понимать как источник и идею воссоздания права в сознании человека. Проведено сравнение состояния и формирования правосознания в различных типах правовых систем, разных странах, опираясь на определенные факторы (в нашем случае на религию), что позволило сосредоточить внимание на важности повышения его уровня среди отдельных слоёв населения. Рассмотрены государство и гражданское общество в качестве субъектов, осуществляющих непосредственное влияние на формирование общественного правосознания. Именно поэтому способы его формирования нами выделены на «частные» и «публичные». Особое внимание уделено правовому воспитанию и юридическом образовании, которые отнесены к главным средствам формирования коллективного правосознания. The dissertation is dedicated to the research of legal measures of forming of the collective consciousness. Legal awareness has a direct impact on a condition of legality and to the law and order in the state.Produces a unique culture of citizens the ideological basis of thataremoral, spiritual and legal values of nation.The development of law and accordingly the legal state depends on the stateof sense of justice of citizens and social groups that form society. The extended understanding of legal consciousness in connection to a wider meaning of it than thesubjects related to law and their estimation. Attention is accented on distinction these two social phenomena and questioned their priority. The legal awareness it follows to understand as a source and idea of recreation of law in consciousness of individual. Comparison of the state and forming of legal awareness are carried out in the different types of the legal systems in different countriesbased on certain factors (in this case religion)helped to focus attentionon the importance to increase the level of legal awareness among the certain layers of population.The state and civil society are considered as subjects that carry out direct influence on forming of collective consciousness. Therefore the methods of forming the legal awareness are distinguished by us on «private» and «public». Particular attentionis paid to legal education and legal behaviourreferred to the principal means of formation of a collective consciousness.
Юридические средства формирования коллективного правосознания
The legal means that forms the legal collective awareness
Keywords: громадянське суспільство; національна правосвідомість; право; правомірна поведінка; правосвідомість; соціальна група; правове виховання; юридична освіта; гражданское общество; национальное правосознание; право; правомерное поведение; правосознание; социальная группа; правовое воспитание; юридическое образование; civil society; legal consciousness; law; legal behaviour; legal awareness; social group; legal doctrines; legal education