Надання безоплатної правової допомоги населенню у процесі здійснювання навчальної діяльності: аспекти міжнародного та українського історичного досвіду - Терлюк, Іван; Терлюк, Олексій; Terlyuk, Ivan; Terlyuk, Oleksii (Видавництво Львівської політехніки, 2024)
Висвітлено питання міжнародного та українського історичного досвіду надання правової допомоги загалом і безоплатної правової допомоги в процесі здійснювання навчальної діяльності зокрема. Простежено особливості цього процесу від джерел й до сьогодення. Проводиться думка, що надання безоплатної правової допомоги у контексті навчальної діяльності – це багатоаспектний процес, який і в світі, і в Україні відбувається впродовж століть у різних формах та під впливом різних факторів. Наголошено, що безсумнівною його передумовою стала легалізація професії юриста та започаткування розгалуженої системи правничої освіти. Акцентовано, що зазначені факти були наслідком зростання значущості права під час регулювання суспільних відносин. Досліджено основні етапи й особливості європейського історичного досвіду надання правової допомоги в добу Стародавності, Середньовіччя й Нового часу. Розглянуто й певний історичний досвід надання безоплатної правової допомоги у контексті здійснення навчальної діяльності в Україні. Обґрунтовано, що піонером у створенні розгалуженої системи здобуття правничої освіти й вироблення різних форм надання правової допомоги був Стародавній Рим. Установлено, що реальне налагодження системи надання безоплатної правової допомоги, зокрема в процесі здійснювання навчальної діяльності, відбулося тільки у 1920-ті рр., спершу мало локальний характер й обмежувалося переважно США. Аргументовано, що його реалізація стала можливою унаслідок тривалої наукової дискусії попередніх років, у процесі якої було вироблено новий підхід до підготовки правників з пріоритетом на практику, а також знайдено форму такої підготовки – “юридичну клініку”. З’ясовано, що юридична клінічна освіта сьогодні вважається однією з найбільш ефективних. Простежено характер та особливості поширення юридичної клінічної освіти, а також розвиток відповідної нормативно-правової бази в Україні.

The article highlights the issues of international and Ukrainian historical experience of providing legal aid in general, and frees legal aid in the course of educational activities in particular. The author traces the peculiarities of this process from its origins to the present day. The author argues that the provision of free legal aid in the context of educational activities is a multifaceted process which, both in the world and in Ukraine, has been taking place for centuries in various forms and under the influence of various factors. It is emphasized that its undoubted prerequisite was the legalization of the legal profession and the establishment of an extensive system of legal education. The author emphasizes that these facts were the result of the growing importance of law in the process of regulation of social relations. The author analyzes the main stages and features of the European historical experience of legal aid in the period of Antiquity, the Middle Ages and the Modern era. The author also considers some historical experience of providing free legal aid in the context of educational activities which took place in Ukraine. The author proves that Ancient Rome was a pioneer in creating an extensive system of legal education and developing various forms of legal aid. The author establishes that the real establishment of the system of free legal aid, in particular, in the course of educational activities, took place only in the 1920s, and at first it was localized and limited mainly to the United States. It is argued that its implementation became possible as a result of a long scientific discussion in previous years, during which a new approach to legal training with a priority on practice was developed, and a form of such training – “legal clinic” – was found. The author shows that legal clinical education is considered to be one of the most effective today. The nature and peculiarities of the spread of legal clinical education, as well as the development of the relevant legal framework in Ukraine are traced.
Providing free legal aid to the public in the process of educational activities: aspects of international and ukrainian historical experience
Keywords: безоплатна правова допомога; навчальна діяльність у сфері права; історичний досвід; юридичні клініки; юридична клінічна освіта; free legal aid; educational activities in the field of law; historical experience; legal clinics; legal clinical education; 34 (091)