Production of Bitumen Modified with Low-Molecular Organic Compounds from Petroleum Residues. 9. Stone Mastic Asphalt Using Formaldehyde Modified Tars - Gunka, Volodymyr; Sidun, Iurii; Poliak, Olha; Demchuk, Yuriy; Prysiazhnyi, Yuriy; Hrynchuk, Yurii; Drapak, Iryna; Astakhova, Olena (Видавництво Львівської політехніки, 2023)
Робота присвячена абсолютно новому в’яжучому для асфальтбетонних сумішей, зокрема і щебенево-мастикових. У ролі в’яжучого запропоновано використовувати сировину для виробництва бітумів – гудрони, що модифіковані формілюючим агентом (каталізатор та формалін). У роботі доведена перевага використання гудрону, модифікованого формаліном, у порівняні із стандартними окисненими бітумами, на прикладі встановлених фізико-механічних властивостей бітумних в’яжучих та щебенево-мастикового асфальтобетону SMA 15.

The work is devoted to a completely new binder for asphalt-concrete mixtures, in particular, crushed stone-mastic mixtures. In the role of a binder, it is proposed to use raw materials for the production of bitumen − tars modified with a forming agent (catalyst and formalin). The paper proves the advantage of using tar modified with formalin, in comparison with standard oxidized bitumens, on the example of established physical and mechanical properties of bituminous binders and crushed-mastic asphalt concrete SMA-15.
Одержання бітуму, модифікованого низькомолекулярними органічними сполуками із нафтових залишків. 9. Щебенево-мастиковий асфальтобетон із використанням гудронів, модифікованих формаліном
Keywords: щебенево-мастиковий асфальтобетон; гудрон; формалін; формальдегід; каталізатор; stone mastic asphalt; tar; formalin; formaldehyde; catalyst