Problems of harmonization of national legislation to international legal standards - Гарасимів, Тарас; Harasymiv, Taras (Видавництво Львівської політехніки, 2023)
У статті представлено та проаналізовано ключові теоретико-методологічні проблеми та перспективи гармонізації національного законодавства до міжнародно-правових стандартів. Виокремлено виокремити чотири етапи гармонізаційних процесів: етап формування національно-правового механізму (програми) гармонізації законодавства України із міжнародними правовими стандартами. На цьому етапі слід: 1) окреслення питань, що вимагають оновленого правового регулювання; 2) визначити коло міжнародних стандартів щодо яких варто провести гармонізацію; 3) створити матеріально-технічну базу; етап порівняльно-правового аналізу та правової експертизи норм національного законодавства на предмет їх відповідності міжнародним правовим стандартам; етап активної модернізації національного законодавства із урахуванням міжнародних правових стандартів. На цьому етапі варто забезпечити розробку та прийняття нових нормативно-правових актів, внесення змін у чинне національне законодавство, які б максимально відповідали міжнародним правовим стандартам і не порушували унікальності, особливості національної правової системи; етап реалізації гармонізаційних процесів – здійснюється реалізація гармонізованих актів, проводиться оцінка досягнутих результатів. Висновується, що без запровадження активних та ефективних заходів процес приведення національного законодавства у відповідність із міжнародними стандартами ООН, РЄ, ЄС фактично залишатиметься на рівні декларацій і побажань, а приєднання України до міжнародних правових актів, що закріплюють міжнародні стандарти, матиме радше політичний, а не міжнародно-правовий характер.

The article presents and analyzes the key theoretical and methodological problems and prospects for the harmonization of national legislation to international legal standards. Four stages of harmonization processes are distinguished: the stage of formation of the national legal mechanism (program) of harmonization of Ukrainian legislation with international legal standards. At this stage, it is necessary to: 1) outline issues that require updated legal regulation; 2) determine the range of international standards for which harmonization should be carried out; 3) create a material and technical base; the stage of comparative legal analysis and legal examination of norms of national legislation for their compliance with international legal standards; the stage of active modernization of national legislation taking into account international legal standards. At this stage, it is necessary to ensure the development and adoption of new normative legal acts, the introduction of changes in the current national legislation, which would maximally meet international legal standards and not violate the uniqueness and peculiarities of the national legal system; the stage of implementation of harmonization processes - implementation of harmonized acts is carried out, evaluation of the achieved results is carried out. It is concluded that without the introduction of active and effective measures, the process of bringing national legislation into line with the international standards of the UN, the Council of Europe, the EU will in fact remain at the level of declarations and wishes, and the accession of Ukraine to international legal acts that establish international standards will have a rather political, rather than international legal character.
Проблеми гармонізації національного законодавства до міжнародно-правових стандартів
Keywords: держава; національне законодавство; міжнародне право; міжнародно-правові стандарти; гармонізація; правова система; правова норма; взаємодія; гармонізаційні процеси; state; national legislation; international law; international legal standards; harmonization; Legal System; legal norm; interaction; harmonization processes; 340.1