Інформаційна система контролю бібліотеки та її вмісту - Храпчун, Роман Сергійович; Khrapchun, Roman Serhiiovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Бакалаврська робота присвячена розробці інформаційної системи управління бібліотекою та її вмістом. В умовах інформатизації та цифровізації бібліотечної галузі зростають вимоги до оперативності, повноти та якості бібліотечно-інформаційного обслуговування, що обумовлює необхідність впровадження ефективних автоматизованих систем для управління бібліотечними процесами. Автоматизація бібліотечних процесів дозволяє оптимізувати роботу персоналу, розширити спектр послуг та створити комфортні умови доступу до інформації для користувачів. У роботі здійснено комплексний аналіз предметної області, включаючи дослідження методологічних засад автоматизації бібліотечних систем, вивчення сучасного стану розвитку автоматизованих бібліотечних систем та аналіз існуючих програмних рішень для управління бібліотеками. Проведено детальний системний аналіз об'єкта дослідження з побудовою дерева цілей, функціональних моделей IDEF0 та розробкою ієрархії процесів бібліотечної системи, що дозволило чітко структурувати функціональність системи на різних рівнях абстракції. Обґрунтовано вибір технологій розробки (HTML, CSS, JavaScript, PHP), проведено налаштування середовища розробки (VSCode, XAMPP) та спроектовано структуру бази даних на основі СУБД MariaDB з оптимальним використанням індексів, зовнішніх ключів та інших механізмів забезпечення цілісності даних. Здійснено детальний огляд ключових бібліотек та фреймворків, що використовуються для розробки системи. Практична реалізація системи включає розробку трирівневої архітектури на основі шаблону MVC, що забезпечує чітке розділення відповідальності між компонентами, реалізацію бази даних та взаємодії з нею, створення інтуїтивно зрозумілого інтерфейсу користувача з модулями каталогізації та пошуку книг, управління користувачами та видачі/повернення книг. Особлива увага приділена забезпеченню безпеки системи та захисту даних, включаючи захист від SQL-ін'єкцій, XSS-атак та інших вразливостей. Проведено комплексне тестування системи, що включає модульне, інтеграційне, системне, навантажувальне тестування та тестування безпеки, юзабіліті й доступності. За результатами тестування виявлені та усунені потенційні проблеми, підтверджено високу якість та надійність розробленого рішення. Створено детальну інструкцію користувача для різних категорій користувачів (читачів, бібліотекарів та адміністраторів). Розроблена система ефективно автоматизує ключові бібліотечні процеси: облік та каталогізацію фонду, реєстрацію та управління користувачами, видачу та повернення книг, пошук та фільтрацію матеріалів, резервування книг, генерацію звітів та статистичний аналіз. Система відзначається адаптивним інтерфейсом, багаторівневою системою безпеки, високою продуктивністю та масштабованою архітектурою, що забезпечує можливість її подальшого розширення та інтеграції з іншими інформаційними системами.

The bachelor's thesis is devoted to developing a library management information system. In the context of informatization and digitalization of the library sector, there are increasing demands for efficiency, completeness, and quality of library information services, which necessitates the implementation of effective automated systems for managing library processes. Automation of library processes allows optimizing staff work, expanding the range of services, and creating comfortable conditions for users to access information. The paper presents a comprehensive analysis of the subject area, including research on methodological foundations of library systems automation, examination of the current state of automated library systems development, and analysis of existing software solutions for library management. A detailed system analysis of the research object was conducted, including the construction of a goal tree, IDEF0 functional models, and development of a library system process hierarchy, which allowed for clearly structuring the system functionality at different levels of abstraction. The choice of development technologies (HTML, CSS, JavaScript, PHP) is substantiated, the development environment (VSCode, XAMPP) is configured, and the database structure based on MariaDB DBMS is designed with optimal use of indexes, foreign keys, and other mechanisms to ensure data integrity. A detailed overview of key libraries and frameworks used for system development is provided. The practical implementation of the system includes developing a three-tier architecture based on the MVC pattern, which ensures clear separation of responsibilities between components, implementation of the database and interaction with it, and creation of an intuitive user interface with modules for cataloging and book search, user management, and book circulation. Special attention is paid to ensuring system security and data protection, including protection against SQL injections, XSS attacks, and other vulnerabilities. Comprehensive system testing was conducted, including unit, integration, system, load testing, and security, usability, and accessibility testing. Based on the testing results, potential problems were identified and eliminated, confirming the high quality and reliability of the developed solution. Detailed user instructions for different categories of users (readers, librarians, and administrators) were created. The developed system effectively automates key library processes: fund accounting and cataloging, user registration and management, book circulation, material search and filtering, book reservation, report generation, and statistical analysis. The system features an adaptive interface, multi-level security system, high performance, and scalable architecture, providing the possibility for further expansion and integration with other information systems.
Information system for controlling the library and its content
Keywords: 6.126.00.01; інформаційна система; бібліотека; каталогізація; автоматизація; база даних; веб-розробка; MVC; HTML; CSS; JavaScript; PHP; MariaDB; information system; library; cataloging; automation; database; web development; MVC; HTML; CSS; JavaScript; PHP; MariaDB