Antibacterial Efficacy of Silver or Arsenic Doped Polymer Composites Against Several Kinds of Bacteria - Brostow, Witold; Gahutishvili, Marina; Wren, Anthony W.; Keenan, Timothy J.; Yatongchai, Chokchai; Hnatchuk, Nathalie; Singh, Vijay (Видавництво Львівської політехніки, 2022)
Досліджено структуру та ряд властивостей полімерних композитів, легованих AgNO3 та As2O3, зокрема їхню антибактеріальну активність щодо E. coli, S. aureus, C. albicans та S. epidermidis. Нові полімерні композити, леговані сріблом або миш’яком, охарактеризовані за допомогою дифракції рентгенівських променів (XRD), скануючої електронної мікроскопії в поєднанні з енергодисперсійною рентгенівською спектроскопією (SEM/EDS) та дослідженнями вивільнення йонів. Проведено антибактеріальну оцінку кожного з композиційних зразків з використанням S. aureus у рідкій бульйонній культурі з додаванням до бактеріальної культури 10, 20 та 30 % рідкого екстракту. Контрольні зразки S. aureus використовували для порівняння і реєстрували при 100 % в кожен період часу. Встановлено, що для зразків із пластифікатором PLA життєздатність бактерій значно знижується для кожної композиції, що містить Ag/As, і є подібною до кожної дози концентрації.

Structure and several properties of AgNO3 and As2O3 doped polymer composites have been investigated, including their antibacterial activity against E. coli, S. aureus, C. albicans and S. epidermidis. New silver or arsenic doped polymer composites have been characterized by an X-ray diffraction (XRD), a scanning electron microscopy combined with an energy dispersive X-ray spectroscopy (SEM/EDS) and ion release studies. The antibacterial evaluation of each of the composite samples was conducted using S. aureus in the liquid broth culture, with 10, 20 and 30 % of liquid extract added to the bacterial culture. Control S. aureus stocks were used for comparison at each time period and were recorded at 100 % at each time period. For samples with the PLA plasticizer the bacterial viability was significantly reduced for each composition containing Ag/As and was similar for each dosage concentration.
Антибактеріальна ефективність полімерних композитів, легованих сріблом або мишʼяком проти кількох видів бактерій
Keywords: миш'якові композити; срібні композити; полімерні композити; антибактеріальна поведінка; arsenic composites; silver composites; polymer composites; antibacterial behavior