Розширення головного каналізаційного колектора м. Львова з влаштуванням регулювальних резервуарів на вул. Пластовій - Калінчук, Андрій Віталійович; Kalinchuk, Andrii Vitaliiovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Гідравлічні розрахунки пропускної здатності ділянок головного каналізаційного колектора м. Львова (р. Полтва) виконані на підставі вихідних даних, отриманих шляхом уточнення топогеодезичної зйомки та інструментального обстеження головного каналізаційного колектора м. Львова на ділянці від вул. Хімічної – вул. Торф’яна до Львівських КОС-ІІ та згідно з вимогами та рекомендаціями, наведеними у нормативному документі ДБН В.2.5-75:2013 "Каналізація. Зовнішні мережі та споруди". Мета роботи – виконання гідравлічних розрахунків та моделювання гідрографів стоку на ділянці головного каналізаційного колектора м. Львова (р. Полтва) від вул. Хімічної – вул. Торф’яної до Львівських КОС-ІІ. Об’єкт дослідження – потоки та гідрографи стічних вод у мережах загальносплавного водовідведення. Предмет дослідження – чисельне моделювання потоків стічних вод у мережах загальносплавного водовідведення. Розроблено удосконалений метод гідравлічного моделювання роботи загальносплавної водовідвідної мережі з врахуванням напірних та граничних режимів роботи окремих ділянок, що є доповненням та розширенням методу граничних інтенсивностей, рекомендованого ДБН В.2.5-75:2013. Складена програма для комп'ютерного моделювання гідравлічних режимів роботи головного каналізаційного колектора м. Львова. Для побудови гідрографів стоку використано та адаптовано до чинних в Україні нормативних документів метод узагальненого безрозмірного одиничного гідрографа, розроблений SCS USDA. Визначено основні параметри стоку та побудовано гідрографи стоку для 12 ділянок існуючого каналізаційного колектора м. Львова від вул. Хімічної до Львівських КОС-ІІ. На підставі аналізу гідрографів стоку та перевищень граничних пропускних здатностей визначено критичні ділянки: 4– 5, 5–6 та частково 6–7. Виконано моделювання трьох варіантів реконструкції колектора, рекомендовано варіант з прокладанням додаткової лінії колектора довжиною 3260 м між вузлами 4 і 9 з шириною перерізу 6,0 м та висотою 4,0 м. Впровадження удосконаленого методу гідравлічного моделювання дозволить підняти достовірність моделювання роботи загальносплавних систем водовідведення в інших містах України та світу.

Hydraulic calculations of the throughput of sections of the main sewer collector of Lviv (Poltva River) were performed on the basis of initial data obtained by refining the topographic survey and instrumental examination of the main sewer collector of Lviv on the section from Khimichna Street - Torfyana Street to Lviv KOS-II and in accordance with the requirements and recommendations given in the regulatory document DBN V.2.5-75:2013 "Sewerage. External networks and structures". The purpose of the work is to perform hydraulic calculations and model runoff hydrographs on the section of the main sewer collector of Lviv (Poltva River) from Khimichna Street - Torfyana Street to Lviv KOS-II. The object of the study is wastewater flows and hydrographs in general-purpose drainage networks. The subject of the study is numerical modeling of wastewater flows in general-purpose drainage networks. An improved method for hydraulic modeling of the operation of a general-purpose drainage network has been developed, taking into account the pressure and limit modes of operation of individual sections, which is a supplement and extension of the method of limit intensities recommended by DBN V.2.5-75:2013. A program has been developed for computer modeling of the hydraulic modes of operation of the main sewer collector of Lviv. To construct runoff hydrographs, the generalized dimensionless unit hydrograph method, developed by SCS USDA, was used and adapted to the regulatory documents in force in Ukraine. The main runoff parameters were determined and runoff hydrographs were constructed for 12 sections of the existing sewer collector of Lviv from Khimichna Street to Lviv KOS-II. Based on the analysis of runoff hydrographs and exceeding of limit capacities, critical sections were identified: 4–5, 5–6 and partially 6–7. Three collector reconstruction options were simulated, and an option with laying an additional collector line 3260 m long between nodes 4 and 9 with a cross-sectional width of 6.0 m and a height of 4.0 m was recommended. The introduction of an improved hydraulic modeling method will increase the reliability of modeling the operation of all-alloy drainage systems in other cities in Ukraine and the world.
Expansion of the main sewer collector in Lviv with the installation of regulating tanks on Plastova Street
Keywords: 3.192.00.00