ЛГБТ-військові в умовах війни: соціальні виклики, дискримінація і ресурси підтримки - Братун, Анастасія Андріївна; Bratun, Anastasiia Andriivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Братун А.А., Мишок Р.Р. (керівник). ЛГБТ-військові в умовах війни: соціальні виклики, дискримінація і ресурси підтримки. Бакалаврська кваліфікаційна робота. – Національний університет «Львівська політехніка», Львів, 2025. Розширена анотація. У бакалаврській роботі розглянуто соціальні виклики, з якими стикаються ЛГБТ-військові в умовах війни, зокрема дискримінація у війську та суспільстві. Наголошено на поступовому покращенні суспільного ставлення до ЛГБТК-спільноти та важливості законодавчих змін, зокрема впровадження законопроєкту №9103 про цивільні партнерства. Також проаналізовано роль громадських організацій у підтримці цієї вразливої групи. Об’єкт дослідження – проблеми, з якими стикаються військовослужбовці представники ЛГБТ-спільноти. Предмет досліження – соціальне становище ЛГБТ-військовослужбовців в Україні в контексті соціальних викликів та доступних ресурсів підтримки в умовах війни. Мета роботи: дослідження становища ЛГБТ-військових в сучасних умовах російсько-української війни. Результати дослідження засвідчили, що ЛГБТ-військові стикаються з дискримінацією у військових підрозділах, обмеженими правами та відсутністю належного правового захисту. Водночас відзначено поступове зростання толерантності в суспільстві та наявність ресурсів і організацій, до яких вони можуть звернутися по допомогу.

Bratun A.A., Myshok R.R. (supervisor). LGBT military personnel in wartime: social challenges, discrimination and support resources. Bachelor's thesis. – Lviv Polytechnic National University, Lviv, 2025. Extended abstract. The bachelor’s thesis examines the social challenges faced by LGBT military personnel during wartime, particularly discrimination within the military and society. It highlights the gradual improvement in societal attitudes toward the LGBTQ+ community and the importance of legislative changes, notably the introduction of draft law No. 9103 on civil partnerships. The role of public organizations in supporting this vulnerable group is also analyzed.The goal of the bachelor's thesis: to study the situation of LGBT servicemen in the current conditions of the Russian-Ukrainian war. Study object - problems faced by military personnel representatives of the LGBT community. The scope of research : the social situation of LGBT servicemen in Ukraine in the context of social challenges and available support resources during wartime. Goal of research: to examine the situation of LGBT military personnel in the context of the ongoing Russia-Ukraine war. The research results revealed that LGBT military personnel face discrimination within military units, limited rights, and a lack of adequate legal protection. At the same time, a gradual increase in societal tolerance and the availability of resources and organizations offering support have been noted.
LGBT military personnel in wartime: social challenges, discrimination and support resources
Keywords: 6.054.00.00; ЛГБТ-військові; війна; дискримінація; ЛГБТ-спільнота; права. Перелік використаних джерел: 1. Орешета; Ю. В. (2015). Соціологічні підходи до проблеми ідентифікаціі? та ідентичності особистості. Проблеми соціальноі? роботи: Філософія; психологія; соціологія; (1 (5)); 79–84. https://ir.stu.cn.ua/bitstream/handle/123456789/15058/079-084.pdf?sequence=1&isAllowed=y 2. Cтавлення українського суспільства до ЛГБТК продовжує покращуватися. (2024; 17 червня). Правозахисний ЛГБТ Центр «Наш світ». https://gay.org.ua/blog/2024/06/17/ctavlennja-ukrainskogo-suspilstva-do-lgbtk-prodovzhuie-pokrashhuvatisja/ 3. Пилипенко; В.; & Лазаренко; М. (2025). Перше комплексне дослідження військових лгбт+ в Україні. https://www.lgbtmilitary.org.ua/wp-content/uploads/2025/05/PRINT-Army-UA-.pdf; LGBT military; war; discrimination; LGBT community; rights