Інформаційна система для впровадження GitOps методології у процес конфігурації серверів - Верхутін, Даніїл Євгенович; Verkhutin, Daniil Yevhenovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Інформаційна система для впровадження GitOps методології у процес конфігурації серверів - сервіс, що автоматизує керування інфраструктурою шляхом інтеграції з системами контролю версій, зокрема Git. GitOps - це підхід до інфраструктурної автоматизації, який передбачає, що стан системи зберігається у вигляді декларативних конфігурацій у Git-репозиторії. Усі зміни в інфраструктурі відслідковуються через коміти, що дозволяє забезпечити контроль, відтворюваність і безперервність у процесах розгортання та супроводу серверних середовищ. Завдяки цьому досягається висока прозорість і аудитність змін, зменшується ймовірність людських помилок та підвищується надійність систем [1]. Система дозволяє зчитувати зміни у Git-репозиторії та автоматично застосовувати їх до цільового середовища за допомогою інструментів конфігураційного менеджменту, таких як Ansible. API-інтерфейс надає адміністраторам можливість переглядати статус синхронізації, аналізувати лог змін, та вручну ініціювати процеси розгортання. Для обміну повідомлення між сервісами і зберігання актуального стану використовувалась система Redis, що дозволяє зменшити навантаження на бекенд і пришвидшити доступ до даних. Серверна логіка реалізована мовою Go, що забезпечує високу продуктивність та ефективну обробку запитів. Об’єкт дослідження - процес впровадження GitOps методології у процес конфігурації серверів. Предмет дослідження - методи і засоби, які необхідні для провадження GitOps методології у процес конфігурації серверів. Мета дослідження: розроблення інформаційної системи для впровадження GitOps методології у процес конфігурації серверів Результати дослідження: У результаті виконання бакалаврської роботи було розроблено й впроваджено інформаційну систему для автоматизації конфігурації серверного середовища за методологією GitOps, яка забезпечує безпечне, контрольоване та відтворюване розгортання інфраструктури. Реалізація на базі Go, Redis, GitHub та Ansible дозволила досягти високої продуктивності, надійності й масштабованості. Проведене проектування, обґрунтований вибір технологій і успішне тестування у практичному середовищі підтвердили ефективність системи та її готовність до використання в реальних умовах.

The information system for implementing GitOps methodology in the server configuration process is a service that automates infrastructure management through integration with version control systems, particularly Git. GitOps is an approach to infrastructure automation based on the principle that the system's state is stored as declarative configurations in a Git repository. All infrastructure changes are tracked via commits, which ensures control, reproducibility, and continuity in deployment and maintenance processes of server environments. This results in high transparency and auditability of changes reduces the likelihood of human errors and increases system reliability [1]. The system allows monitoring changes in the Git repository and automatically applying them to the target environment using configuration management tools such as Ansible. The API interface provides administrators with the ability to view synchronization status, analyze change logs and manually initiate deployment processes. Redis is used for inter-service communication and storing the current state, which reduces backend load and speeds up data access. The server logic is implemented in Go, ensuring high performance and efficient request handling. Object of research: the process of implementing the GitOps methodology in server configuration. Subject of research: the methods and tools necessary for implementing the GitOps methodology in the server configuration process. Purpose of the research: to develop an information system for implementing the GitOps methodology in the server configuration process. Research results: As a result of the bachelor's work, an information system was developed and implemented to automate the configuration of the server environment using the GitOps methodology, ensuring secure, controlled, and reproducible infrastructure deployment. The implementation based on Go, Redis, GitHub, and Ansible enabled high performance, reliability, and scalability. The system design, justified technology selection, and successful testing in a practical environment confirmed the effectiveness of the system and its readiness for real-world use.
Information system for implementing GitOps methodology in the server configuration process
Keywords: 6.126.00.01; - GitOps; DevOps; Ansible; мікросервіси; конфігурація; сервер; GitOps; DevOps; Ansible; microservices; configuration; server