Стабілізація гідравлічних режимів у системі теплохолодопостачання на основі енергії холодної води і вентиляційного повітря - Висоцька, М. В. (Видавництво Львівської політехніки, 2016)
Запропоновано систему теплохолодопостачання будівлі на основі інтегрованої енергії холодної води і повітряних потоків з теплонасосною установкою. Проаналізовано особливості руху повітря в трубопроводі, яка з’єднує верхні частини баків – акумуляторів холодної та гарячої води. Для визначення взаємозв’язку режимних параметрів в аналізованій системі використано диференціальне рівняння руху повітря в трубопроводі, що відображає баланс питомої механічної енергії і питомої роботи сил тертя. Після відповідних перетворень у вигляді балансу питомої механічної енергії та питомої роботи сил тертя рухомого потоку в трубопроводі отримано рівняння, що характеризує сталий рух потоку за довжиною трубопроводу для аналізу взаємозв’язку змінних параметрів, які містяться в ньому. На вищевикладеній основі встановлено залежність для визначення масової витрати повітряного потоку через аналізовану ділянку трубопроводу в остаточному вигляді. Наведено графічну інтерпретацію рівняння, яке характеризує залежність зміни витрати газу від зміни відносного початкового тиску при різному його значенні на вводі в процесі пневматичної стабілізації гідравлічного режиму, нерівномірного розбору холодної та гарячої води. Отже, для запропонованої системи встановлено взаємозв’язок вихідних умов і змінних параметрів, які забезпечують пневмогідравлічну стабілізацію руху водних потоків, що охолоджуються і нагріваються для абонентських підсистем. The heat – cooling supply system of a building on the base of integrated energy of cold water and air flows with heat - pumping installation is suggested. The features of air movement in the pipeline, which connects the upper part of tanks - accumulators of hot and cold water are analyzed. For determination of the relationship of operational parameters in the analyzed system, differential equations of the air movement in the pipeline are used, what reflects the specific mechanical energy and proportion of frictional forces. After appropriate transformations in the form of specific mechanical energy balance and proportion of rolling friction forces flow in the pipeline, the resulting equation describing the steady flow of traffic along the length of the pipeline for the analysis of the relationship variables contained therein the equations is got. On the basis of the foregoing, the dependence for determining the mass flow rate of air flow through the pipeline in the final form are established. Graphic interpretation of the equation is submitted which describes the dependence of the gas flow from changes in relatively initial pressure at different values on its input in the process of stabilization pneumatic hydraulic mode indiscriminately uneven distribution of hot and cold water. Thus, the proposed system for the interrelation of initial conditions and variables that provide pneumohydraulic stability control water flow cooled and heated for subscriber subsystems is determined.
Keywords: теплохолодопостачання; пневматична стабілізація; гідравлічний режим; heat and cold; pneumohydrawlic stabilization; hydraulic mode