Influence of Initiators on the Adhesion Properties of Bitumen Modified by Natural Origin Epoxide - Starchevskyy, Volodymyr; Hrynchuk, Yurii; Matcipura, Pavlo; Reutskyy, Volodymyr (Видавництво Львівської політехніки, 2021)
Запропоновано модифікування бітумного в’яжучого екологічною епоксидованою ріпаковою олією (BERO) в присутності ініціатора (затверджувача). Як ініціатор використано адипінову кислоту (АА), малеїновий ангідрид (МА) та поліетиленполіамін (PEPA). Встановлено вплив температури модифікування та співвідношення ініціатор : епоксид ріпакової олії (ERO) : бітум, а також природи ініціатора на властивості модифікованого бітуму. Оцінено такі якісні показники бітуму, як температура розм’якшення, пенетрація, дуктильність та адгезія до скла. Встановлено оптимальне співвідношення ініціатор : ERO : бітум = 0,15:3:100, за якого одержують бітум з покращеними властивостями, зокрема адгезійні властивості підвищуються в 2-3 рази, в залежності від природи і вмісту ініціатора. Для вдосконалення формули композиту та оцінки асфальтобетонних сумішей будуть проведені подальші дослідження.

The article is presenting a modification of bituminous binder with ecological epoxidized rapeseed oil (BERO) in the presence of the initiator (hardener). Adipic acid (AA), maleic anhydride (MA) and polyethylene polyamine (PEPA) were used as the initiators. The effect of modification temperature and, as well as initiator nature, on the bitumen properties was determined. Bitumen modified with BERO was evaluated by the following indicators: softening temperature, penetration, ductility, and adhesion to the glass. The optimal initiator : rapeseed oil epoxide (ERO) : bitumen ratio was found to be 0.15:3:100; it allows obtaining bitumen with improved properties, in particular, adhesive properties increase by 2–3 times depending on the nature and content of the initiator. To improve the formula composite and evaluation of asphalt mixtures the additional researches will be conducted.
Вплив ініціаторів на адгезійні властивості бітумів, модифікованих епоксидом рослинного походження
Keywords: бітум; епоксид; ріпакова олія; модифікований бітум; модифікація; епоксидована ріпакова олія; адгезія; bitumen; epoxide; rapeseed oil; modified bitumen; modification; adhesion