Окиснення сумішей спиртів "сивушної олії"-відпадку виробництва етанолу - Жизневський, В. В.; Гуменецький, В. В.; Мацьків, О. А. (Видавництво Національного університету "Львівська політехніка", 2010)
Досліджено окиснення “сивушної олії” - відходу одержання етанолу в проточному реакторі зі стаціонарним шаром Fe-Te-Mo-Ox каталізатора, промотовного K2SO4 (K/Мо = 0,2) та імпульсною подачею реакційної суміші 4 мол. % олії в повітрі. Визначено вплив температури за тк = 1,2 с на селективність утворення продуктів окиснення: оцтового альдегіду (ОА), ізомасляного альдегіду (ІМА), метакролеїну (МА), ізовалеріанового альдегіду (ІВА), ізобутилену (ІБ), СО + СО2 та продуктів вторинних перетворень - ацетону, оцтової та ізомасляної (ІМК) кислот. Oxidation of fusel oils which are wastes of ethanol production has been studied in a flow reactor with Fe-Te-Mo-Ox stationary catalyst promoted with K2SO4 (K/Mo = 0.2) and pulse feed of reaction mixture containing 4 mol % of oil in the air. The effect of temperature at Tk = 1.2 s on the selectivity of oxidation products formation has been determined. The main products are acetaldehyde, isobutyric aldehyde, metacrolein, isovaleric aldehyde, isobutylene, CO+CO2 and the secondary products are acetone, acetic and butyric acids.