Оцінка технічного стану та дослідження експлуатаційних характеристик рейкової колії на ділянці А-Б Ковельської дистанції колії - Кіпень, Катерина Олександрівна; Kipen, Kateryna Oleksandrivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
У дипломній роботі здійснено комплексну оцінку технічного стану рейкової колії на ділянці 128–140 км напрямку Володимир-Волинський – Ковель, яка належить до Ковельської дистанції колії. Ділянка є одноколійною, неелектрифікованою, з інтенсивним вантажним рухом, вантажонапруженістю 16,6 млн ткм/км та віднесена до IV категорії колії. Проведення останньої модернізації відбулося у 2002 році, що зумовлює необхідність технічного аналізу її сучасного стану. Під час виконання роботи проведено аналіз паспортних даних колії, опрацьовано дані технічного обстеження, виявлено характерні дефекти (відхилення в плані), які впливають на експлуатаційну надійність та безпеку руху поїздів. З урахуванням виявлених відхилень здійснено розрахунок виправки колії в плані на основі методики стріл вигину для кривих з радіусом понад 650 м. Подано приклад алгоритму визначення величин зміщень у характерних точках кривої з метою приведення її в проектне положення. Окрему увагу приділено аналізу надійності одного з відповідальних елементів верхньої будови – вузла "рамна рейка – вістряк" у стрілочному переводі типу Р65 марки 1/11. У розділі з охорони праці висвітлено основні виробничі ризики, пов’язані з виконанням виправно-підбивально-рихтувальних робіт, наведено організаційно-технічні заходи безпеки, вимоги до сигналізації та дій персоналу та контролю заходів безпеки. Результати дипломної роботи мають практичне значення для підвищення ефективності колійного господарства та забезпечення безпечного руху поїздів. Сформульовані висновки можуть бути використані фахівцями 4 дистанцій колії при плануванні ремонтних заходів і розробленні технічних рішень щодо оновлення залізничної інфраструктури.

This thesis presents a comprehensive assessment of the technical condition of the railway track along the 128–140 km section of the Volodymyr-Volynskyi – Kovel line, which belongs to the Kovel Track Maintenance District. The section is single-track, non-electrified, with intensive freight traffic, a freight density of 16.6 million ton-km/km, and classified as a Category IV track. The last modernization of this section took place in 2002, highlighting the need for technical analysis of its current condition. During the study, the track’s passport data was analyzed, technical inspection data was processed, and typical defects (plan deviations) were identified, which affect operational reliability and railway traffic safety. Based on the detected deviations, the alignment correction of the track in plan was calculated using the deflection method for curves with a radius over 6500 m. An algorithm for determining the necessary shifts at characteristic points of the curve to restore its design geometry is provided. 5 Particular attention is paid to the reliability analysis of a critical element of the track superstructure – the “stock rail – switch point” assembly in a turnout of type R65, brand 1/11. The occupational safety section outlines key industrial risks associated with tamping, lining, and aligning works, and describes organizational and technical safety measures, signaling requirements, personnel actions, and safety monitoring procedures. The results of the thesis have practical significance for improving the efficiency of track maintenance and ensuring safe train operations. The conclusions may be utilized by track maintenance professionals in planning repairs and developing technical solutions for the modernization of railway infrastructure.
Assessment of the Technical Condition and Study of the Operational Characteristics of the Railway Track on Section A-B of the Kovel Track Section
Keywords: 6.273.00.03; залізнична колія; технічний стан; виправка в плані; стріла вигину; криві ділянки; стрілочний перевід; вузол «рамна рейка – вістряк»; експлуатаційна надійність; Ковельська дистанція колії; охорона праці; виправно-підбивальні роботи; безпека руху; railway track; technical condition; alignment correction; deflection; curved sections; turnout; stock rail – switch point assembly; operational reliability; Kovel Track Maintenance District; occupational safety; tamping and lining works; traffic safety