Вплив градієнтного магнітного поля на розподіл MN у твердих розчинах Ge1-x-ySnxMnyTe, вирощених методом Бріджмена - Слинько, Є. І.; Водоп’янов, В. М.; Бахтінов, А. П.; Іванов, В. І.; Слинько, В. Є.; Dobrowolski, W.; Domukhowski, V. (Видавництво Львівської політехніки, 2012)
Експериментально доведено вплив градієнтного магнітного поля на повздовжній розподіл Mn у монокристалах твердих розчинів Ge1-x-ySnxMnyTe, вирощених вертикальним методом Бріджмена. Напрямок градієнта змінювався шляхом повертання спеціальних наконечників полюсів магніту. Максимальне відхилення молярного вмісту Mn у злитках однакового складу, вирощених при протилежних напрямках градієнта, становило ±2,45 молярних %. Селективна дія градієнтного магнітного поля на парамагнітні домішки дозволяє керувати їх вмістом для отримання зразків з необхідними параметрами. The effect of gradient magnetic field on longitudinal distribution of Mn is experimentally proved for single crystals of solid solutions Ge1-x-ySnxMnyTe grown by the vertical Bridgman method. Direction of the gradient was changing by turning special tips of the magnet poles. The maximum deviation of molar content of Mn in the same composition ingots grown in opposite gradient directions was ±2,45 mole %. Selective effect of gradient magnetic field on the paramagnetic impurities allows managing their content to obtain samples with required parameters.
Effect of gradient magnetic field on distribution of Mn in solid solutions Ge1-x-ySnxMnyTe grown by the bridgman method
Keywords: градієнтне магнітне поле; зона ізодинамічності; метод Бріджмена; тверді розчини; A4B6; висока температура Кюрі; розподіл домішок; рентгенівський флуоресцентний аналіз; рентгенівська дифрактометрія; gradient magnetic field; isodynamic zone; Bridgman method; solid solutions; high Curie temperature; distribution of impurities; X-ray fluorescence analysis; X-ray diffractometry