Побудова системи правил для комп'ютерного перекладу української жестової мови на основі аналізу її синтаксичних конструкцій - Лозинська, О. В.; Давидов, М. В. (Видавництво Львівської політехніки, 2015)
Досліджено сучасні системи комп’ютерного перекладу жестових мов у світі. Розглянуто основні методи перекладу, які можна застосувати для перекладу української жестової мови. На основі аналізу синтаксичних конструкцій української жестової мови побудовано правила для її перекладу. The modern computer translation systems of sign languages in the world are investigated. Вasic translation methods that can be used for translate Ukrainian Sign Language are considered. The rules for machine translation of Ukrainian Sign Language based on its syntax investigation are constructed.
Keywords: українська жестова мова; корпус паралельних текстів; комп’ютерний переклад; граматика; Ukrainian sign language; bilingual corpora; computer translation; grammar