Principles of software and information for modeling hydrological river basins of the Ukrainian Carpathians - Коліник, Ігор; Часковський, Олег; Мокрицька, Ольга; Сторожук, Олександр; Криштапович, Володимир; Kolinyk, Igor; Chaskovskyy, Oleh; Mokrytska, Olha; Storozhuk, Oleksandr; Kryshtapovych, Volodymyr (Видавництво Львівської політехніки, 2025)
У статті розглянуто інформаційні та програмні засоби, використовувані для моделю- вання гідрологічних басейнів в Українських Карпатах, регіоні, який вирізняється складним рельєфом та різноманітними екосистемами. Дослідження зосереджено на різноманітному програмному забезпе- ченні гідрологічного моделювання, зокрема додатках HEC-HMS, SWAT та GIS, які полегшують аналіз гідрологічних процесів та оцінювання динаміки річкового стоку. Крім того, розглянуто інтеграцію метеорологічних даних та інформації про землекористування для підвищення точності гідрологічних моделей. Результати підкреслюють важливість використання передового програмного забезпечення для розуміння впливу зміни клімату, змін у землекористуванні та людської діяльності на водні ресурси в регіоні. Це дослідження має на меті створити основу для сталого управління водними ресурсами та сприяти збереженню водних екосистем в Українських Карпатах.

This study addresses the information and software tools used for modeling hydrological basins in the Ukrainian Carpathians, a region distinguished by its complex terrain and diverse ecosystems. The research focuses on a variety of hydrological modeling software, including HEC-HMS, SWAT, and GIS applications, which facilitate the analysis of hydrological processes and the assessment of river runoff dynamics. Furthermore, the integration of meteorological data and land use information is discussed to enhance the accuracy of hydrological models. The results highlight the significance of using advanced software for understanding the impacts of climate change, land use changes, and human activities on water resources in the region. This research aims to provide a framework for sustainable water resource management and contribute to the conservation of aquatic ecosystems in the Ukrainian Carpathians.
Принципи програмно-інформаційного моделювання гідрологічних річкових басейнів Українських Карпат
Keywords: гідрологічне моделювання; Українські Карпати; HEC-HMS; SWAT; GIS; річкові басейни; hydrological modeling; Ukrainian Carpathians; HEC-HMS; SWAT; GIS; river basins