Аналіз затримок транспортних засобів під час проїду регульованих перехресть - Доскіч, Роман Юрійович; Doskich, Roman Yuriiovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
У роботі здійснено комплексний аналіз затримок транспортних засобів під час проїзду регульованих перехресть, що є важливим елементом для оцінки ефективності роботи міської транспортної інфраструктури та розвитку стратегій управління транспортними потоками. Основну увагу приділено вивченню основних чинників, які впливають на затримки, зокрема, параметрів світлофорного регулювання, інтенсивності руху транспортних засобів, організації пішохідних потоків та взаємодії між різними учасниками дорожнього руху [1–3]. Для дослідження були використані методи імітаційного моделювання з використанням сучасних програмних засобів, зокрема VISSIM, які дозволяють створювати детальну модель транспортного потоку та тестувати різні сценарії світлофорного регулювання. Моделювання проводилося для кількох варіантів організації руху, що включали як стандартні режими світлофорів, так і адаптивні системи з пріоритетом для громадського транспорту. Це дозволило визначити, як різні чинники, такі як тривалість фази світлофора, тип і інтенсивність потоку, а також організація руху на перехресті, впливають на час затримки транспортних засобів [4]. У ході дослідження було виявлено, що пріоритет для громадського транспорту, а також оптимізація тривалості світлофорних фаз значно знижують затримки на перехресті, зокрема для громадського транспорту, що підвищує його ефективність. Результати моделювання показали, що в умовах високих транспортних навантажень, застосування адаптивного управління світлофорами дозволяє знизити середні затримки на 15-20%, що позитивно впливає на загальну пропускну здатність перехрестя [5]. Робота також акцентує увагу на необхідності впровадження сучасних систем контролю та моніторингу за дотриманням правил паркування та організації руху, що дозволить забезпечити вільне використання виділених смуг для громадського транспорту [4]. Об’єкт дослідження – затримки транспортних потоків на регульованих перехрестях. Предмет дослідження – чинники, що призводять до виникнення затримок на підходах до перехресть із світлофорним регулюванням. Мета дослідження – визначення параметрів транспортних потоків, що зумовлюють виникнення затримок на регульованих перехрестях. У рамках дослідження були виконані наступні завдання: – проаналізовано теоретичні та практичні аспекти формування черг у транспортних потоках на підходах до регульованих перехресть; – оцінено інтенсивність руху та пропускну здатність регульованих перехресть, а також визначено їх основні показники; – вивчено чинники, які впливають на затримки транспортних потоків та ефективність світлофорного регулювання; – розроблено методику визначення затримок руху на регульованих перехрестях; – зібрано дані через натурні дослідження на підходах до регульованих перехресть. – визначено чинники виникнення затримок транспортних засобів залежно від інтенсивності транспортного потоку та частки громадського транспорту.

The work carried out a comprehensive analysis of vehicle delays during the passage of controlled intersections, which is an important element for assessing the efficiency of urban transport infrastructure and developing traffic flow management strategies. The main attention was paid to studying the main factors that affect delays, in particular, traffic light regulation parameters, vehicle traffic intensity, pedestrian flow organization and interaction between various road users [1–3]. The study used simulation modeling methods using modern software tools, in particular VISSIM, which allow creating a detailed traffic flow model and testing various traffic light control scenarios. The modeling was carried out for several traffic organization options, including both standard traffic light modes and adaptive systems with priority for public transport. This made it possible to determine how various factors, such as the duration of the traffic light phase, the type and intensity of the flow, as well as the organization of traffic at the intersection, affect the delay time of vehicles [4]. The study found that priority for public transport, as well as optimization of the duration of traffic light phases, significantly reduce delays at the intersection, in particular for public transport, which increases its efficiency and reduces the overall level of congestion on the roads. The modeling results showed that in conditions of high traffic loads, the use of adaptive traffic light control allows reducing average delays by 15-20%, which has a positive effect on the overall throughput of the intersection [5]. The work also emphasizes the need to implement modern systems for monitoring and controlling parking and traffic organization, which will ensure the free use of designated lanes for public transport. The conclusions and recommendations of the study can be used for further work on optimizing traffic organization in urban infrastructure, which will significantly increase transportation efficiency and reduce congestion on the main transport arteries of the city [4]. Study object – traffic flow delays at controlled intersections. Scope of research – factors that lead to delays at approaches to intersections with traffic light regulation. Goal of research – determination of traffic flow parameters that cause delays at controlled intersections. The following tasks were performed as part of the study: – theoretical and practical aspects of queue formation in traffic flows at approaches to controlled intersections were analyzed; – traffic intensity and throughput of controlled intersections were assessed, and their main indicators were determined; – factors that affect traffic flow delays and the efficiency of traffic light regulation were studied; – a methodology for determining traffic delays at controlled intersections was developed; – data was collected through field studies at approaches to controlled intersections. – factors causing vehicle delays were determined depending on the traffic flow intensity and the share of public transport.
Analysis of vehicle delays at controlled intersections
Keywords: 3.275.03.04; – затримки транспортних засобів; регульовані перехрестя; імітаційне моделювання; світлофорне регулювання; громадський транспорт; адаптивне управління; транспортні потоки; – vehicle delays; controlled intersections; simulation modeling; traffic light regulation; public transport; adaptive management; traffic flows