Автоматизація процесів керування мікрокліматом житлових приміщень - Микитюк, З.; Шимчишин, О.; Зворський, А.; Марків, Д.; Mykytyuk, Z.; Shymchyshyn, O.; Zvorskyi, A.; Markiv, D. (Видавництво Львівської політехніки, 2024)
В статті розглянуто важливе питання підвищення ефективності та оптимізації процесів керування мікрокліматом житлових приміщень. Мета цього дослідження полягає у створенні автоматизованої системи для точного налаштування та контролю основних параметрів мікроклімату у приміщенні, що дасть можливість підвищити комфорт та енергоефективність. Для досягнення поставленої задачі використовується платформа Arduino, яка є відкритою апаратно-програмною системою з широким спектром можливостей для розробки вбудованих систем. Дослідження включає в себе аналіз принципів створення програмованого таймера з використанням мікроконтролера Atmel AVR, що охоплює вибір необхідного обладнання та модулів, розроблення програмного забезпечення та інтерфейсу користувача. Основні функції програмованого таймера забезпечують можливість налаштування задовільного мікроклімату відповідно до індивідуальних потреб користувача та регулювання параметрів, таких як температура, атмосферний тиск та вологість. Результати дослідження підтверджують, що розроблений програмований таймер на базі платформи Arduino забезпечує ефективне керування мікрокліматом у житловому приміщенні. Впровадження такої системи дозволить знизити витрати на опалення та кондиціонування повітря, підвищити комфорт у приміщенні та зменшити загальне енергоспоживання.

This paper is devoted to the research of the important issue of increasing the efficiency and optimization of microclimate management processes in residential premises. The purpose of this study is to create an automated system for accurate setting and control of the main parameters of the microclimate in the room, which will make it possible to increase comfort and energy efficiency. To achieve the task, the Arduino platform is used, which is an open hardware and software system with a wide range of opportunities for developing embedded systems. The study includes an analysis of the principles of creating a programmable timer using the Atmel AVR microcontroller, covering the selection of necessary hardware and modules, software development and user interface. The main functions of the programmable timer provide the ability to set a satisfactory microclimate according to the individual needs of the user and adjust parameters such as temperature, atmospheric pressure and humidity. The research results confirm that the developed programmable timer based on the Arduino platform provides effective control of the microclimate in the living room. Implementation of such a system will reduce heating and air conditioning costs, increase indoor comfort, and reduce overall energy consumption.
Automation of microclimate control processes in residential premises
Keywords: мікроклімат; мікроконтролер; сенсор; система контролю; програмований таймер; microclimate; microcontroller; sensor; control system; programmable timer; 621.382