Удосконалення технології неруйнівного контролю та вимірювань при ремонті візків пасажирських вагонів - Якимов, Василь Володимирович; Yakymov, Vasyl Volodymyrovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Інтенсивний розвиток виробництва та зростання обсягів залізничних перевезень супроводжуються підвищенням швидкостей руху, що, у свою чергу, вимагає більш високого рівня безпеки та надійності експлуатації рухомого складу. Одним із пріоритетних напрямів підвищення цієї надійності є впровадження сучасних методів неруйнівного контролю, які дають змогу своєчасно виявляти внутрішні та зовнішні дефекти без пошкодження конструктивних елементів. Особливу увагу в цьому контексті приділено візкам пасажирських вагонів, технічний стан яких суттєво впливає на плавність ходу, динамічну стійкість, зношення елементів колії та загальну безпеку руху поїздів. Об’єктом дослідження даної роботи виступають візки пасажирських вагонів, зокрема їхні конструктивні елементи, що визначають надійність та довговічність роботи. Метою дослідження є аналіз технічного стану візків, визначення характерних дефектів та розробка рекомендацій щодо удосконалення технологій ремонту й дефектоскопіювання з урахуванням сучасних вимог безпеки та ефективності технічного обслуговування. Як результат, у роботі проведено аналіз конструктивних особливостей візків пасажирських вагонів, їхніх пошкоджень та технології ремонту, надані рекомендації щодо удосконалення технології ремонту, дефектоскопіювання деталей візків пасажирських вагонів, проведено розрахунок надресорної балки візка пасажирського вагона на міцність. Також у роботі були розглянуті вимоги з охорони праці при ремонті візків пасажирських вагонів.

The intensive development of industrial production and the growing volume of railway transportation are accompanied by increased train speeds, which in turn require a higher level of safety and operational reliability of rolling stock. One of the priority areas for enhancing this reliability is the implementation of modern non-destructive testing (NDT) methods, which make it possible to detect internal and external defects in a timely manner without damaging the structural components. Special attention in this context is given to passenger car bogies, as their technical condition significantly affects ride smoothness, dynamic stability, track wear, and overall train traffic safety. The object of the study is the bogies of passenger cars, particularly their structural components that determine the reliability and durability of operation. The aim of the study is to analyze the technical condition of the bogies, identify typical defects, and develop recommendations for improving repair and defectoscopy technologies in line with modern safety and service efficiency requirements. As a result, the study analyzes the structural features of passenger car bogies, typical damage to their components, and current repair technologies. Recommendations are provided for improving the repair processes and defectoscopy methods for bogie parts. A strength calculation of the bolster beam of a passenger car bogie was also performed. In addition, occupational health and safety requirements during bogie repair were examined.
Improvement of the technology of non-destructive testing and measurements in the repair of bogies of passenger cars
Keywords: 6.273.00.01; візок пасажирського вагона; неруйнівний контроль; дефектоскопія; ремонт; колісна пара; безпека руху; passenger car bogie; non-destructive testing; defectoscopy; repair; wheelset; traffic safety