Управління АТ "ДТЕК Дніпровські електромережі" в сучасних ринкових умовах - Степаненко, Дар'я Юріївна; Stepanenko, Daria Yuriivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Актуальність теми дослідження зумовлена безпрецедентною динамічністю сучасних ринкових умов, що вимагає від підприємств постійного вдосконалення систем управління. Особливої гостроти ці процеси набувають в Україні, де економіка зазнає трансформацій під впливом глобалізації, регуляторних змін та, особливо, повномасштабної військової агресії. Для підприємств енергетичної галузі, що є критично важливими для національної безпеки, здатність до адаптації стає ключовим фактором виживання [1]. Під управлінням підприємством у межах роботи розуміється цілеспрямована діяльність керівництва щодо систематичного впливу на колектив та ресурси для досягнення стратегічних цілей, яка в сучасних умовах трансформується, набуваючи рис антикризового менеджменту та управління ризиками. Теоретико-методологічні засади управління енергетичними підприємствами розглядаються у працях таких науковців, Чухрай Н., Бохонко І., Новаківський І. [1-3], а специфіку функціонування українських підприємств досліджували Гавран В., Гвоздь М., Процак К. [4-6]. Об’єктом бакалаврської кваліфікаційної роботи є процес управління діяльністю АТ «ДТЕК Дніпровські електромережі» в сучасних ринкових умовах. Предметом бакалаврської кваліфікаційної роботи є теоретико-методичні засади та практичні аспекти вдосконалення системи управління АТ «ДТЕК Дніпровські електромережі». Метою бакалаврської кваліфікаційної роботи є поглиблене вивчення теоретичних положень та розробка практичних рекомендацій щодо вдосконалення системи управління АТ «ДТЕК Дніпровські електромережі» на основі комплексного аналізу його діяльності за останні три роки. Відповідно до мети у роботі поставлено такі завдання: дослідити теоретичні основи управління підприємством; провести комплексний аналіз фінансовоекономічної, операційної діяльності та системи управління АТ «ДТЕК Дніпровські електромережі» за 2022–2024 рр.; виявити ключові проблеми та напрями підвищення ефективності управління; розробити й економічно обґрунтувати конкретні пропозиції щодо його вдосконалення; проаналізувати стан охорони праці. У першому розділі бакалаврської кваліфікаційної роботи проведено комплексний аналіз діяльності АТ «ДТЕК Дніпровські електромережі», що охопив фінансово-економічні та операційні показники, а також систему управління та її динаміку в умовах війни. У другому розділі на основі виявлених проблем обґрунтовано напрями удосконалення, розроблено комплекс заходів з підвищення ефективності (модернізація інфраструктури, цифровізація, впровадження Smart Grid, оптимізація бізнес-процесів) та проведено їх економічне обґрунтування, зокрема за допомогою розробленої математичної моделі інтегрованого індексу операційної та фінансової ефективності (ІІОФЕ). У третьому розділі проаналізовано систему управління охороною праці та промисловою безпекою на підприємстві. Практична значущість роботи полягає у розробці конкретних рекомендацій, спрямованих на підвищення адаптивності, стійкості та ефективності АТ «ДТЕК Дніпровські електромережі» в кризових умовах, які можуть бути використані керівництвом підприємства, а також іншими компаніями енергетичної галузі України.

The relevance of the research topic is driven by the unprecedented dynamism of modern market conditions, which requires enterprises to constantly improve their management systems. These processes are especially acute in Ukraine, where the economy is undergoing transformations influenced by globalization, regulatory changes, and, most notably, the full-scale military aggression. For energy companies, which are critical to national security, the ability to adapt becomes a key factor for survival?[1]. In this study, enterprise management is understood as the purposeful activity of management aimed at systematically influencing the team and resources to achieve strategic goals. Under current conditions, this process is being transformed and increasingly exhibits features of crisis management and risk management. Theoretical and methodological foundations of managing energy enterprises are examined in the works of researchers such as Chukhrai N., Bokhonko I., and Novakivskyi I.?[1–3], while the specifics of Ukrainian enterprises' operations have been studied by Havran V., Hvozd M., and Protsak K.?[4–6]. The object of the bachelor's thesis is the management process of JSC "DTEK Dnipro Electric Grids" under modern market conditions. The subject is the theoretical, methodological, and practical aspects of improving the management system of JSC "DTEK Dnipro Electric Grids." The aim of the bachelor's thesis is an in-depth study of theoretical principles and the development of practical recommendations for improving the management system of JSC "DTEK Dnipro Electric Grids" based on a comprehensive analysis of its performance over the past three years. In accordance with this aim, the following objectives have been set: ? to explore the theoretical foundations of enterprise management; ? to conduct a comprehensive analysis of the financial, economic, and operational performance as well as the management system of JSC "DTEK Dnipro Electric Grids" for 2022–2024; ? to identify key issues and directions for improving management efficiency; ? to develop and economically justify specific proposals for improvement; ? to analyze the state of occupational health and safety. In the first chapter, a comprehensive analysis of the company's performance is carried out, covering financial-economic and operational indicators, as well as the evolution of its management system under wartime conditions. The second chapter substantiates the improvement directions based on the identified problems. A set of measures for enhancing efficiency is proposed (infrastructure modernization, digitalization, Smart Grid implementation, business process optimization) and economically justified using a developed mathematical model of the Integrated Index of Operational and Financial Efficiency (IIOFE). The third chapter analyzes the occupational health and industrial safety management system of the enterprise. The practical significance of the study lies in the development of concrete recommendations aimed at enhancing the adaptability, resilience, and effectiveness of JSC "DTEK Dnipro Electric Grids" under crisis conditions. These proposals can be implemented by company management and adopted by other energy enterprises in Ukraine.
Management of "DTEK Dnipro Grids" JSC in Modern Market Conditions
Keywords: 6.073.00.00; управління підприємством; енергетичне підприємство; АТ «ДТЕК Дніпровські електромережі»; Smart Grid; RAB-регулювання; охорона праці. Обсяг пояснювальної записки – 1 сторінка; 10 таблиць; 3 рисунків. Перелік використаних джерел: 1. Chukhrai; N.; Sorochak; O.; & Bokhonko; I. (2019). Methodical approaches to distribution of resources of an energy supplying company to reduce operational losses. Naukovyi Visnyk Natsionalnoho Hirnychoho Universytetu; (4); 128–133. 2. Chukhrai; N. I.; Novakivskyi; I. I.; & Bokhonko; I. V. (2017). Modeliuvannia vyboru krashchoho proiektu dlia vyiavlennia ta unyknennia vtrat elektroenerhii na enerhopostachalnykh pidpryiemstvakh. Hlobalni ta natsionalni problemy ekonomiky; (18); 326–330. 3. Chukhrai; N. I.; & Bokhonko; I. V. (2017). Formuvannia systemy alternatyvnykh rishen shchodo zmenshennia vtrat elektroenerhii z vplyvom na operatsiiinu diialnist enerhopostachalnykh pidpryiemstv. Pryazovskyi ekonomichnyi visnyk; (2); 76–79. 4. Datsiuk; A.; & Protsak; K. (2024; May 16–17). Adaptyvne upravlinnia pidpryiemstvom v umovakh viiny. In Upravlinnia innovatsiinym protsesom v Ukraini: zavdannia pid chas viiny ta u period pisliavoiennoi vidbudovy (pp. 188–189). X Mizhnarodna naukovo-praktychna konferentsiia. Lviv. 5. Havran; V. Ya.; & Ratsyn; R. M. (2024; May 16–17). Innovatsiini rishennia ta pidkhody v orhanizuvanni efektyvnoho upravlinnia pidpryiemstvom. In Upravlinnia innovatsiinym protsesom v Ukraini: zavdannia pid chas viiny ta u period pisliavoiennoi vidbudovy (pp. 179–181). X Mizhnarodna naukovo-praktychna konferentsiia. Lviv. 6. Hvozd; M.; & Morozov; M. (2024; May 16–17). Tsyfrova revoliutsiia: novi horyzonty upravlinnia pidpryiemstvom. In Upravlinnia innovatsiinym protsesom v Ukraini: zavdannia pid chas viiny ta u period pisliavoiennoi vidbudovy (pp. 24–25). X Mizhnarodna naukovo-praktychna konferentsiia. Lviv; enterprise management; energy enterprise; JSC "DTEK Dnipro Electric Grids"; Smart Grid; RAB regulation; occupational safety