Організація безпечних умов праці під час відновлювальних будівельних робіт у районах, що постраждали від воєнних дій - Балушок, Назарій Богданович; Balushok, Nazarii Bohdanovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2025)
Назарій БАЛУШОК. Організація безпечних умов праці під час відновлювальних будівельних робіт у районах, що постраждали від воєнних дій. - Кваліфікаційна наукова праця на правах рукопису Робота на здобуття ступення магістра з галузі знань 26 «Цивільна безпека», спеціальність 263 «Цивільна безпека». - Національний університет «Львівська політехніка» Міністерства освіти і науки України, Львів, 2025. Магістерська робота присвячена дослідженню теоретичних, практичних, організаційних та економічних аспектів охорони праці під час виконання будівельно-відновлювальних робіт у післявоєнних умовах України. У роботі систематизовано сучасні підходи до управління виробничими ризиками, охарактеризовано тенденції розвитку безпеки праці в Україні та світі, а також узагальнено вимоги чинної нормативно-правової бази щодо організації безпечних умов праці на будівельних майданчиках. Дослідження висвітлює ключові небезпеки, властиві відновлювальним роботам у середовищі, що зазнало впливу бойових дій: наявність вибухонебезпечних предметів, руйнування та нестабільність конструкцій, пошкодження інженерних мереж, токсичні матеріали, підвищена невизначеність та психологічне навантаження на працівників. З урахуванням цих факторів проведено ідентифікацію та класифікацію ризиків із застосуванням методів HAZID і HAZOP, а також запропоновано комплекс технічних, організаційних та управлінських рішень для їх мінімізації. У роботі детально проаналізовано можливості використання інноваційних технологій — дронів, BIM-моделювання, лазерного сканування, дистанційних методів обстеження — для зниження небезпек на будівельних майданчиках та оптимізації контролю за станом об’єктів. Значну увагу приділено засобам індивідуального та колективного захисту, управлінню евакуацією, організації навчань і тренувань персоналу, удосконаленню механізмів реагування на надзвичайні ситуації та документуванню процедур безпеки. Окреме місце відведено економічному й соціальному обґрунтуванню систем охорони праці. Показано, що інвестиції у безпеку праці забезпечують суттєве зниження виробничих втрат, мінімізацію витрат на лікування та компенсації, підвищення продуктивності та стабільності робочих процесів. Соціальний ефект проявляється у зміцненні довіри до процесів відбудови, збереженні здоров’я працівників, зниженні психологічного навантаження та підвищенні стійкості громад у постконфліктних територіях. Отримані результати формують науково-практичну основу для удосконалення системи управління охороною праці в умовах післявоєнного відновлення, можуть бути використані у діяльності будівельних підприємств, органів влади та фахівців з безпеки праці при плануванні та реалізації відбудовних проєктів.

Nazarii BALUSHOK. Organization of safe working conditions during restoration construction work in areas affected by military operations. - Qualification scientific work on the rights of the manuscript Work for a master's degree in the field of knowledge 26 “Civil Security”, specialty 263 “Civil Security”. - Lviv Polytechnic National University of the Ministry of Education and Science of Ukraine, Lviv, 2025. The master's thesis is devoted to the comprehensive study of theoretical, practical, organizational, and economic aspects of occupational safety during construction and reconstruction works in the post-war context of Ukraine. The research systematizes modern approaches to managing occupational risks, outlines current trends in safety management in Ukraine and worldwide, and summarizes the requirements of national regulatory frameworks governing safe working conditions on construction sites. The study highlights key hazards inherent to reconstruction works in areas affected by military actions, including unexploded ordnance, structural damage and instability, impaired engineering networks, toxic materials, high uncertainty, and increased psychological pressure on workers. Using HAZID and HAZOP methodologies, hazards and risks have been identified and classified, and a set of technical, organizational, and managerial measures for minimizing them has been proposed. The thesis provides a detailed analysis of the potential use of innovative technologies—such as drones, BIM modelling, laser scanning, and remote inspection methods—to reduce risks on construction sites and optimize monitoring of damaged infrastructure. Significant attention is given to personal and collective protective equipment, evacuation management, organization of training and drills, enhancement of emergency response mechanisms, and documentation of safety procedures. The economic and social justification for implementing occupational safety systems is also examined. The research demonstrates that investment in safety measures leads to a reduction in production losses, minimization of medical and compensation costs, and an increase in productivity and operational stability. The social impact manifests in strengthening trust in reconstruction processes, preserving workers’ health, reducing psychological stress, and enhancing community resilience in post-conflict regions. The findings form a scientific and practical foundation for improving occupational safety management systems during post-war reconstruction and may be applied by construction companies, public authorities, and occupational safety professionals in planning and implementing recovery projects.
Organization of safe working conditions during reconstruction construction works in areas affected by military actions
Keywords: 8.263.00.01; охорона праці; будівництво; відновлення; ризики; безпека праці; засоби захисту; управління ризиками; occupational safety; construction; reconstruction; risks; safety management; protective equipment; risk managemen