Геодезичне та землевпорядне забезпечення економіки України в умовах воєнного часу та відновлення від наслідків війни - Мартин, А.; Тревого, І.; Євсюков, Т.; Martyn, A.; Trevoho, I.; Yevsiukov, T. (Видавництво Львівської політехніки, 2023)
Метою статті є оцінка негативного впливу збройної агресії російської федерації на землевпорядну, топографо-геодезичну діяльність і, зрештою, геоінформаційну інфраструктуру України, а також окреслення напрямів відновлення. Методика. Оцінювання втрат топографо-геодезичної та землевпорядної галузей виконано на основі аналізу публічних даних, які надає Держгеокадастр України через “Портал електронних сервісів Державного земельного кадастру” щодо кількості кадастрових адміністративних послуг, а також інструментів бізнес-аналітики електронного майданчика публічних закупівель ДП “Прозорро”. Як індикатор використано закупівлі послуг із топографічного знімання у 2022 та 2023 рр. Зміни нормативно-правової бази України щодо адаптації системи землеустрою, земельного кадастру, топографо-геодезичної діяльності та оцінки земель до умов воєнного часу проаналізовано на підставі офіційних документів, опублікованих у базі даних “Законодавство України” Верховної Ради України. Наукова новизна. Вперше надано кількісну оцінку наслідків війни для топографо-геодезичної та землевпорядної галузей України, проаналізовано основні виклики та окреслено напрями післявоєнного відновлення. Практичне значення. Повне розуміння впливу війни на цей сектор геодезії та землеустрою допоможе політикам, професіоналам галузі та зацікавленим сторонам приймати обґрунтовані рішення та розробляти ефективні стратегії для вирішення нагальних проблем.

The purpose of the article is to assess the negative impact of the armed aggression of the russian federation on land surveying, topographical and geodetic activities and, ultimately, the geo-informational infrastructure of Ukraine, as well as to outline the directions of recovery. Methods. The assessment of the losses of the topographic-geodetic and land surveying industries was carried out on the basis of the analysis of public data provided by the State Geocadaster of Ukraine through the “Portal of electronic services of the State Land Cadastre” regarding the number of cadastral administrative services, as well as business analytics tools of the electronic public procurement platform of SE “Prozorro”, using as an indicator of the purchase of topographic surveying services in 2022 and 2023. Changes in the legal framework of Ukraine regarding the adaptation of the system of land surveying, land cadastre, topographical and geodetic activity and land valuation to wartime conditions were analyzed on the basis of official documents published in the “Legislation of Ukraine” database of the Verkhovna Rada of Ukraine. Scientific novelty. For the first time, a quantitative assessment of the consequences of the war for the topographic-geodetic and land surveying industries of Ukraine was provided, the main challenges were analyzed and the directions of post-war recovery were outlined. Practical meaning. A thorough understanding of the impact of war on the sector of geodesy and land surveying will enable policy makers, industry professionals and stakeholders to make informed decisions and develop effective strategies to address existing challenges.
Geodesic and land surveying support of Ukraine's economy during wartime and recovery from the consequences of war
Keywords: геодезія; землеустрій; економіка воєнного часу; післявоєнне відновлення; geodesy; land management; wartime economy; post-war reconstruction