Вплив природних умов розташування Грибовицького сміттєзвалища на поширення забруднень у гідросфері - Голець, Н. Ю.; Малик, Ю. О. (Видавництво Національного університету «Львівська політехніка», 2015)
Величезна кількість звалищ ТПВ в Україні не відповідають вимогам чинних нормативних документів, істотно забруднюючи довкілля, особливо внаслідок забруднення водної сфери. Природні умови району розміщення полігону твердих побутових відходів (ТПВ) відіграють важливу роль у накопиченні та поширенні забруднень. Показано вплив природних умов розташування сміттєзвалища на поширення забруднень у гідросфері. Грибовицьке сміттєзвалище розташоване у складних геоморфологічних, геологічних та гідрогеологічних умовах. Рельєф місцевості відіграє значну роль у поширенні забруднень. Це є ще одним підтвердженням необхідності впровадження прогресивних технічних рішень для попередження забруднення гідросфери дренажними водами Грибовицького звалища ТПВ. A vast number of MSW landfills in Ukraine do not meet the existing regulations. They play a significant negative role in the pollution of the environment, particularly through contamination of the water sector. The environmental conditions of the landfill location play an important role in the accumulation and spread of contaminants. The article demonstrates the influence of environmental conditions of the landfill location on spreading pollution in the hydrosphere. Hrybovychi landfill is located in the severe geomorphological, geological, and hydrogeological environment. Land configuration plays a significant role in the direction and intensity of the contamination spread. This is another proof of the need to introduce advanced technical solutions to prevent pollution of the hydrosphere by drainage water from Hrybovychi landfill.
Keywords: сміттєзвалище; стічні води; забруднення; гідросфера; landfill; wastewater; pollution; hydrosphere