Пріоритети та особливості зовнішньої політики КНР в регіоні Перської затоки - Телефанко, Ярина Олегівна; Telefanko, Yaryna Olehivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Близький Схід загалом і субрегіон Перської затоки, зокрема стають все більш стратегічно важливими для Китайської Народної Республіки. Оскільки, регіон не тільки багатий природними ресурсами, особливо енергією, яка є необхідною для китайської економіки, що динамічно розвивається, але також забезпечує доступ до найважливіших морських і сухопутних шляхів світу, а також до африканських і європейських ринків. Вивчення зовнішньої політики Китаю щодо країн Перської затоки дає змогу зрозуміти його зовнішньополітичну стратегію, а також засоби та інструменти, які використовує Пекін для просування своїх інтересів на міжнародній арені. Об’єкт дослідження - зовнішня політика КНР на сучасному етапі. Предмет дослідження - особливості, проблеми та перспективи реалізації зовнішньої політики КНР в регіоні Перської затоки. Мета дослідження є комплексний аналіз зовнішньої політики КНР в регіоні Перської Затоки. У бакалаврській кваліфікаційній роботі досліджується проблема стратегічних пріоритетів та особливостей реалізації зовнішньої політики Китайської Народної Республіки в регіоні Перської затоки. Увагу акцентовано на тому, що регіон відіграє ключову роль у забезпеченні енергетичної безпеки КНР, а також є важливим напрямом реалізації глобальної ініціативи «Пояс і шлях», яка визначає зовнішньополітичну та економічну активність Китаю [2]. З’ясовано також, що зовнішня політика КНР у регіоні має прагматичний характер і ґрунтується на принципах невтручання, взаємної вигоди та економічного партнерства [1]. У роботі виокремлено, що особливістю підходу Китаю є власне балансування між основними регіональними акторами Саудівською Аравією, Іраном та Об’єднаними Арабськими Еміратами із метою збереження стабільності та уникнення прямого залучення до конфліктів [3].

The Middle East in general and the Persian Gulf subregion in particular are becoming increasingly strategically important to China. This is because the region is not only rich in natural resources, especially energy, and supplies most of them to China's rapidly developing economy, but also provides access to the world's most important sea and land routes, as well as to African and European markets. Studying China's foreign policy toward the Persian Gulf countries provides insight into its foreign policy strategy, as well as the means and instruments Beijing uses to promote its interests on the international stage. Study objects is the foreign policy of the PRC at the present stage. Scope of research is the features, problems, and prospects of the implementation of the PRC's foreign policy in the Persian Gulf region. Goal of research of is a comprehensive analysis of the PRC's foreign policy in the Persian Gulf region. The bachelor's thesis examines the problem of strategic priorities and peculiarities of the implementation of the foreign policy of the People's Republic of China in the Persian Gulf region. It highlights how the region is key to China's energy security and is also an important part of the Belt and Road Initiative, which shapes China's foreign policy and economic activity. [2] It has also been established that the PRC's foreign policy in the region is pragmatic in nature and based on the principles of non-interference, mutual benefit, and economic partnership [1]. The paper highlights that a distinctive feature of China's approach is to balance between the main regional actors — Saudi Arabia, Iran, and the United Arab Emirates — in order to maintain stability and avoid direct involvement in conflicts [3].
Priorities and Features of China's Foreign Policy in the Persian Gulf Region
Keywords: 6.291.00.01; КНР; зовнішня політика; Перська затока; енергетична безпека; ініціатива «Пояс і шлях»; PRC; foreign policy; Persian Gulf; energy security; Belt and Road Initiative