Constructions based on wood as an ecological and energy-saving technology - Свайленка, Й.; Козловська, М.; Švajlenka, Jozef; Kozlovská, Maria (Видавництво Львівської політехніки, 2019)
Сьогодні однією з найактуальніших сфер дослідження є реалізація не тільки будівельних проєктів з екологічного аспекту, але й з погляду економії енергії та ефективних будівельних рішень. Незважаючи на упередження щодо використання дерев’яних конструкцій, у регіоні Словацької Республіки все більшого поширення набувають такі конструкції. Сучасні інвестори та користувачі починають усвідомлювати особливості екологічних аспектів будівель із використанням дерев’яних конструкцій. Звичайно ж, конструкції на основі деревини мають багато переваг і недоліків. Дерева поглинають вуглекислий газ і виробляють кисень. Можна сказати, що типове дерево поглинає одну тонну CO2 на метр кубічної маси, виробляючи еквівалент 0,7 тонни кисню. Ось чому в розвинених країнах цей матеріал дуже популярний і в новозбудованих будинках його від 20 % до 90 %. Нині його частка становить близько 5–10 % для нових сімейних будинків. Проте застаріле законодавство про пожежну охорону не дає можливості розширити використання деревини. Що стосується енергетичної, екологічної та економічної ефективності будівель, то більше обговорюють експлуатаційні витрати та енергетичні ресурси, необхідні для експлуатації багатоквартирних житлових будинків, однородинних будинків та інших будівель. Розглянуто практичне використання конкретних дерев’яних конструкцій, за якими спостерігали під час експлуатації в реальних умовах. Отримані результати показують, що є відмінність між окремими енергетичними стандартами щодо різних ресурсів, використаних під час експлуатації. Тому в цій роботі звернено увагу на експлуатаційні витрати дерев’яних конструкцій в економічному, енергоефективному, а також екологічному контексті.

Not only the ecological aspects of the construction projects, but also the energy savings and efficient construction solutions are currently a very discussed topic. In spite of still persisting prejudices against timber-based structures within our region Slovak Republic, wood-based construction systems are gradually beginning to assert themselves in the construction market. Because modern-minded investors and users are beginning to re1alize especially the ecological dimension of wood-based buildings. Of course, wood-based structures also have many other advantages and disadvantages. Therefore, the aim of this manuscript is to present selected aspects of real wood-based constructions in terms of energy performance of projects in the use phase.
Конструкції на основі деревини як екологічна та енергозбережна технологія
Keywords: екологія; енергозбережний; стійкість; деревина; дерев’яні конструкції; ecology; energy saving; sustainability; wood; wood constructions