Розробка методу використання програмних приманок як елементів захисту комп'ютерних мереж на основі технології Blockchain - Василишин, Святослав Ігорович (Національний університет «Львівська політехніка», 2023)
Дисертаційна робота присвячена вирішенню актуального науково практичного завдання підвищення ефективності виявлення кіберзлочинів та покращення стійкості захисної системи за рахунок розробки методу використання приманок на основі динамічних атрибутів Blockchain. Це дасть змогу підвищити ефективність захисту комп’ютерних мереж шляхом зменшення навантаження на мережеву інфраструктуру та часу відгуку сервісів для підсилення рівня кіберзахисту інформації в приватних або державних компаніях. В роботі розроблено метод використання програмних приманок як елементів захисту комп'ютерних мереж на основі технології Blockchain. У сучасному цифровому світі, де кіберзлочинність та кіберзагрози постійно зростають, безпека комп'ютерних мереж стає все більш актуальною темою. У даній роботі автор зосереджується на поєднанні традиційних методів кіберзахисту, таких як програмні приманки, з передовою технологією Blockchain, що дозволяє вивести захист комп'ютерних мереж на новий рівень. Дослідження включає аналіз наявних проблем та рішень, детальне вивчення технології Blockchain та її можливих застосувань у кіберзахисті, а також розробку конкретного методу застосування програмних приманок на основі Blockchain для підвищення ефективності захисту комп'ютерних мереж. The dissertation work is dedicated to solving the topical scientific and practical task of improving the efficiency of detecting cybercrimes and enhancing the resilience of the defense system by developing a method of using decoys based on dynamic Blockchain attributes. This will increase efficiency by reducing the load on the network infrastructure and response time of services to strengthen the level of cyber protection of information in private or state companies. The work presents a method of using software decoys as elements of computer network protection based on Blockchain technology. In the modern digital world, where cybercrime and cyber threats are constantly increasing, the security of computer networks is becoming an increasingly relevant topic. In this work, the author focuses on combining traditional methods of cyber protection, such as software decoys, with advanced Blockchain technology, which allows taking computer network protection to a new level. The research includes an analysis of existing problems and solutions, a detailed study of Blockchain technology and its possible applications in cyber protection, as well as the development of a specific method of using software decoys based on Blockchain to increase the efficiency of computer network protection.
Development of a method of using software decoys as elements of protection of computer networks based on Blockchain technology
Keywords: Blockchain, Honeypot, Deception, кібербезпека, кіберпростір, приманки, комп’ютерні мережі, Blockchain, Honeypot, Deception, cyber security, cyberspace, decoys, computer networks; 004.056.53