Статистичне оцінювання станів стохастичної системи: індикативність її сигнальної моделі та кондиційність статистичних даних - Драґан, Я. (Видавництво Львівської політехніки, 2011)
Підкреслено скінченність уточнення понять і термінів “математична модель стохастичної коливної системи” та характеристику її станів. Запроваджено нове поняття “статистична індикативність математичної моделі” як така її структурна властивість, що визначає спосіб збору даних і водночас забезпечує кондиційність їх в разі, коли доступні тільки сиґнали від стохастичної коливної системи, трактованої як чорна скринька в стилі кібернетики. Обґрунтовано процедуру статистичного оцінювання цих характеристик методами статистики періодично корельованих випадкових процесів. There is underlined the necessity of the notions and terms specification for the mathematical model of a stochastic vibration system and its states characteristic. The new notion of mathematical model statistical indicativity as such its structural property which determines the way of data gathering and in the same time ensures the conditionality of them in the case, when the signals from stochastic vibration system treated as black box in cybernenics manner are exclusively only accessible, is introduced. The procedure of statistical estimation of these characteristics by the periodically correlated random process statistics methods is substantiated.
Keywords: математична модель; стохастична коливна система; статистичне оцінювання; статистична індикативність; кондиційність даних; стан стохастичної системи; mathematical model; statistical vibration system; statistical estimation; statistical indicativity; data conditionality; state of stochastic vibration system