Динаміка зовнішньої політики Казахстану за президентства К. Токаєва - Божедарник, Остап Сергійович; Bozhedarnyk, Ostap Serhiiovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Зовнішня політика Казахстану за президенства Касима-Жомарта Токаєва зазнала значних змін, що зумовлено як внутрішньополітичними реформами, так і глобальними геополітичними трансформаціями. Казахстан опинився в ситуації, коли необхідно було адаптувати багатовекторну політику до нових викликів. Загострення міжнародної напруженості, російсько-українська війна, посилення впливу Китаю в Центральній Азії, зростання ролі Туреччини в регіоні та зміна характеру співпраці з Європейським Союзом і США – всі ці фактори мають значний вплав на формування зовнішньополітичних зав’язків держави. Об’єкт дослідження – зовнішня політика президента К.Токаєва. Предмет дослідження – особливості, основні напрямки діяльності, проблеми та перспективи зовнішньої політики Казахстану за президенства К.Токаєва. Мета дослідження – здійснення комплексного аналізу діяльності зовнішньої політики Казахстану за президенства К.Токаєва. У бакалаврській кваліфікаційній роботі вивчаються ключові вектори розвитку зовнішньої політики Казахстану під керівництвом К.Токаєва [4]. Досліджено характерні риси, принципи здійснення зовнішньої політики Казахстану, а особливу увагу зосереджено на зміні вектору зовнішньої політики під час російсько-української війни [2]. В роботі проаналізовано динаміку зовнішньої політики Казахстану, що дозволило виявити етапи її формування, основні напрямки розвитку та сучасні виклики [4]. Казахстан, маючи унікальне геополітичне положення, протягом трьох десятиліть після здобуття незалежності реалізовує багатовекторний курс, намагаючись балансувати між основними центрами сили – Росією, Китаєм, США та Європейським Союзом [3]. Визначено основні завдання щодо зовнішньої політики, які ставить перед собою президент Казахстану К.Токаєв в контексті повномасштабної російсько-української війни [1]. В ході дослідження встановлено, що сучасна зовнішня політика Казахстану формується у складних геополітичних умовах, де головними викликами залишаються економічна залежність від Китаю, політичний вплив Росії та ризик санкційного тиску з боку Заходу [5].

Bozhedarnyk O. S., Demchyshak R. B. (supervisor). The Dynamics of Kazakhstan's Foreign Policy during the Presidency of K. Tokayev. Bachelor's qualification work. - National University 'Lviv Polytechnic', Lviv, 2025. Expanded abstract. Kazakhstan's foreign policy during the presidency of Kassym-Jomart Tokayev has undergone significant changes, influenced by both internal political reforms and global geopolitical transformations. Kazakhstan found itself in a situation where it was necessary to adapt its multi-vector policy to new challenges. The escalation of international tensions, the Russia-Ukraine war, the increasing influence of China in Central Asia, the growing role of Turkey in the region, and the changing nature of cooperation with the European Union and the USA - all these factors have a significant impact on shaping the foreign policy ties of the state. The object of the research is the foreign policy of President K. Tokayev. The subject of the research is the features, main directions of activity, problems, and prospects of Kazakhstan's foreign policy during K. Tokayev's presidency [4]. The goal of the research is to conduct a comprehensive analysis of Kazakhstan's foreign policy activities during K. Tokayev's presidency. The bachelor's qualification work studies the key vectors of development of Kazakhstan's foreign policy under the leadership of K. Tokayev. The characteristic features and principles of Kazakhstan's foreign policy have been examined, with particular attention paid to the change in the vector of foreign policy during the Russo-Ukrainian war [2]. The work analyzes the dynamics of Kazakhstan's foreign policy, which made it possible to identify the stages of its formation, main areas of development, and current challenges [4]. Kazakhstan, having a unique geopolitical position, has been pursuing a multi-vector course for three decades since gaining independence, trying to balance between the main centers of power - Russia, China, the USA, and the European Union [3]. The main tasks concerning foreign policy set by Kazakhstan's president K. Tokayev in the context of the full-scale Russian-Ukrainian war have been identified [1]. The study found that modern foreign policy of Kazakhstan is being shaped in complex geopolitical conditions, where the main challenges remain economic dependence on China, political influence from Russia, and the risk of sanctions pressure from the West [5].
Kazakhstan's Foreign Policy Dynamics During K. Tokayev's Presidency
Keywords: 6.291.00.01; зовнішня політика; міжнародно-правові акти; К.Токаєв; Казахстан; міжнародні відносини; Україна; foreign policy; international legal acts; K. Tokayev; Kazakhstan; international relations; Ukraine