Критерії домінування і ареали розповсюдження зрубної і каркасної систем дерев’яного будівництва в світі - Шевцова, Г. В. (Видавництво Львівської політехніки, 2015)
У світі склалися розмежовані природними чинниками ареали розповсюдження зрубу (північно-західні регіони) і каркасу (південно-східні регіони). В зонах межування ареалів, або ж на аномальних територіях, де сприятливі для зрубу і каркасу критерії вступають у протиріччя між собою, спостерігаються процеси змішування та гібридизації будівельних систем. Саме тут виникають оригінальні архітектурні рішення дерев’яних будівель.
Beam-pillar and log-housewooden construction systems in the world: domination criteria and spreading areas
Keywords: зруб; каркас; кліматично-сейсмологічні чинники; ареали розповсюдження в світі; зони межування ареалів; змішування і гібридизація систем зрубу і каркасу; wooden architecture; log-house; beam-pillar; climate-seismic criteria; global areas of wooden systems spreading; borders of global climatic areas; mixing and hybridization of wooden building systems