Фінансова безпека як об’єкт фінансових кримінальних правопорушень - Крижановський, Анатолій; Kryzhanovskyi, Anatolii (Видавництво Львівської політехніки, 2023)
Розглянено, на підставі комплексного системного аналізу в умовах реформування економіки розглядається фінансова безпека як об'єкт фінансових кримінальних правопорушень. У дослідженні використано еволюційний, формально-юридичний та порівняльно-правовий методи дослідження кримінально-правових явищ. Заходи кримінально-правового захисту фінансової системи країни у даний час не ефективні, не враховують зміни, які відбуваються у сфері фінансової діяльності держави, що призводить до зміни об’єкта фінансових кримінальних правопорушень. Це зумовлює актуальність дослідження. Об'єктом дослідження є сукупність суспільних відносин, що виникають у зв'язку зі скоєнням кримінальних правопорушень у сфері фінансової діяльності держави. Предметом дослідження є норми кримінального законодавства. Виявлені особливості криміногенно-утворювальних ознак, що обумовлюють специфіку складу кримінального правопорушення та інших категорій вчення про кримінальні правопорушення у контексті фінансового правопорушення. Охарактеризовано підстави визначення об’єктом фінансових кримінальних правопорушень фінансову безпеку з погляду на інтереси фізичних і юридичних осіб, суспільства та держави, суспільні відносини у сфері фінансової діяльності, суспільну небезпеку у контексті порушень фінансового законодавства. Відзначено, що адекватна відповідь на загрозу фінансової злочинності з позиції кримінального закону можлива за умови подальшого комплексного дослідження питань кримінальної відповідальності за фінансові кримінальні правопорушення, своєчасного уточнення кримінального закону у відповідь на реформування фінансових відносин та виникнення нових форм фінансової злочинності, якісного методологічного забезпечення правозастосовної практики, що сприяє виробленню єдиних підходів щодо забезпечення фінансової безпеки особи, суспільства та держави.

The article considers financial security as an object of financial criminal offenses based on a comprehensive systemic analysis in the context of economic reform. Evolutionary, formal-legal and comparative-legal methods of research of criminal-legal phenomena are used in the research. Measures of criminal legal protection of the country's financial system are currently not effective, they do not take into account the changes that are taking place in the field of financial activity of the state, which leads to a change in the object of financial criminal offenses. This determines the relevance of the research. The object of the study is a set of social relations arising in connection with the commission of criminal offenses in the sphere of state financial activity. The subject of the research is the norms of criminal legislation. The peculiarities of criminogenic-formative features, which determine the specificity of the composition of a criminal offense and other categories of the doctrine of criminal offenses in the context of a financial offense, have been revealed. The grounds for determining the object of financial criminal offenses are financial security from the point of view of the interests of individuals and legal entities, society and the state, public relations in the field of financial activity, public danger in the context of violations of financial legislation. It was noted that an adequate response to the threat of financial crime from the point of view of the criminal law is possible under the condition of further comprehensive research on issues of criminal liability for financial criminal offenses, timely clarification of the criminal law in response to the reform of financial relations and the emergence of new forms of financial crime, qualitative methodological support of law enforcement practice, which contributes to the development of unified approaches to ensuring the financial security of the individual, society and the state.
Financial security as an object of financial criminal offenses
Keywords: безпека; фінанси; фінансова безпека; фінансова діяльність; фінансове законодавство; кримінальні правопорушення; security; finance; financial security; financial activity; financial legislation; criminal offenses; [351.75; 324; 342.9](477)