Дослідження впливу геометричних та фізичних параметрів гумових кілець на жорсткісні властивості пружної втулково-пальцевої муфти - Колесник, К. К. (Видавництво Національного університету "Львівська політехніка", 2002)
Викладається методика визначення впливу геометричних і фізичних параметрів гумових кілець пружної втулково-пальцевої муфти на її крутильну та лінійну (в напрямі паралельного зміщення осі однієї півмуфти щодо іншої) жорсткості. Розрахунок грунтується на аналізі деформованого стану кільця гумової втулки методом скінченних елементів. При побудові моделей для дослідження муфти використовувалася методика ділення деталей складальної одиниці на частини, а при їх розбитті на скінченні елементи використовувалися скінченні елементи із зазорами. The method of the definition of influence geometric and physical properties of the rubber rings on torsional and linear (in a direction of parallel displacement by one half-clutch to another) stiffs of elastic bush-finger clutch is directed. The calculation is grounded on the analysis of strained state of a ring of a rubber bush by a finite element method. At constructing models the method of division of detailses of assembly on a part was applied to research of a clutch, and at their separation on finite elements - the finite gap-elements were applied.