Аналіз напрямів розвитку визначення одиниці термодинамічної температури Кельвін - Гоц, Наталія; Борозенець, Олександр (Видавництво Львівської політехніки, 2012)
Досліджено розвиток визначення одиниці термодинамічної температури. Виявлено недоліки сучасного визначення Кельвіна згідно з системою SI. Показано, що нове визначення одиниці термодинамічної температури на основі сталої Больцмана робить його незалежним від матеріальної субстанції, технічної реалізації, а також температури або температурного діапазону. Це дає змогу вдосконалювати температурні вимірювання в діапазоні, віддаленому від потрійної точки води, та підвищити точність вимірювань температури. Исследовано развитие определение единицы термодинамической температуры. Указаны недостатки современного определения Кельвина согласно системы SI. Показано, что новое определение единицы термодинамической температуры на основе постоянной Больцмана делает его независимым от материальной субстанции, технической реализации, а также температуры или температурного диапазона. Это делает возможным совершенствование температурных измерений в диапазоне, удаленном от тройной точки воды, и повышение точности измерений температуры. The article investigates the development unit of thermodynamic temperature determination. The ones defined by Kelvin definition of SI. The new definition of the unit of thermodynamic temperature through the Boltzmann constant makes it independent of material substance, technical implementation, as well as temperature or temperature range. This makes it possible to improve temperature measurements in the range far from the triple point of water and increase the accuracy of temperature measurements.