Вплив технологічних параметрів гідротермального методу на формування стрижневих наноструктур ZnO - Орлов, А. Т.; Ульянова, В. О.; Богдан, О. В. (Видавництво Львівської політехніки, 2013)
Сформовано стрижневі наноструктури оксиду цинку гідротермальним методом на підкладках кремнію та ніобату літію при різних концентраціях розчинів. Встановлено, що з підвищенням концентрації розчину збільшується щільність розміщення та вертикальність таких структур. Отримані результати спрощують вибір технологічних параметрів синтезу стрижневих наноструктур ZnO потрібної геометрії для використання у якості чутливих елементів хімічних сенсорів на акустичних хвилях. Zinc oxide nanorods structures were formed on the silicon and lithium niobate substrates by hydrothermal method at different solution concentrations. It was ascertained, that the density and verticality of such structures have enhanced with increasing of the solution concentration. The obtained results simplify the selection of the desirable geometry ZnO nanostructures growing process parameters for application as the sensing element of acoustic wave sensors.
The hydrothermalmethod parameters’ influence on the ZnO nanorod structures formation
Keywords: стрижневі наноструктури ZnO; гідротермальний метод; золь-гель; зародковий шар; концентрація розчину; ZnO nanorods; hydrothermal method; sol-gel; seed layer; solution concentration