Preservation of urban form: A critical analysis of modern development strategies and the importance of compositional integrity - Ідак, Юлія; Лисенко, Ольга; Idak, Yuliya; Lysenko, Olha (Видавництво Львівської політехніки, 2024)
Актуальність дослідження випливає з потреби аналізу сучасних стратегій міського розвитку, з особливим акцентом на необхідності збереження форми міста в контексті його унікальних візуальних характеристик та подолання просторового хаосу у густонаселених житлових районах. Мета статті полягала у виявленні специфічних ознак та властивостей, які проявляються на рівні впровадження конкретних цілей у відношенні до розвитку міста на макрорівні. Методика дослідження ґрунтується на історико-типологічному, структурно-функціональному та історико-порівняльному аналізах історично сформованих складових таких міст як Львів та Івано-Франківськ (Україна), Афіни (Греція), Неф-Бризак (Франція), Філадельфія (США) та Берлін (Німеччина). Авторами підкреслено важливість забезпечення композиційної цілісності та єдності міського простору, особливо у взаємозв’язку між його формою та функцією. Зосереджуючись на таких взаємозв’язках, особливу увагу звернуто на контекстуальність історичних міст та матеріальне його наповнення через призму культурного потенціалу. У графічний спосіб визначено основні напрямки розвитку формальних структур, наголошуючи на їхньому зв’язку із культурною функцією. Зазначено, що культурний кластер як складова багатьох значущих міст є не тільки місцем збереження та розвитку духовних цінностей, але і засобом вираження своєрідності та забезпечення цілісності його зовнішнього вигляду. Зауважено, що впровадження новітніх концепцій призводить до втрати унікальності історично-сформованих структур та хаосу в модерністських районах великих міст. Зазначено, що причиною цього є акцент на позбавленні індивідуальності через впровадження типових естетичних контентів із акцентом на функціональній вираженості та економічній доцільності. Висновки статті вказують на значимість інтеграції культурного потенціалу в стратегію міського розвитку, забезпечуючи життєздатність та унікальність міст в глобальному контексті. Розуміння цих результатів допоможе зорієнтуватися в потребах та підвищити ефективність заходів, спрямованих на підтримку культурної різноманітності, соціальної інклюзії та загального благополуччя мешканців та гостей міста.

The relevance of the study stems from the need to analyse modern urban development strategies, with a special emphasis on the importance of preserving the urban form in the context of its unique visual characteristics and overcoming spatial chaos in densely populated residential areas. The purpose of the study was to identify specific features and properties that are manifested at the level of implementation of specific goals in relation to the development of the city at the macro level. The research methodology was based on historical and typological, structural and functional, and historical and comparative analysis of historically formed components of such cities as Lviv and Ivano-Frankivsk (Ukraine), Athens (Greece), Neuf-Brisach (France), Philadelphia (USA), and Berlin (Germany). The authors emphasised the importance of ensuring the compositional integrity and unity of urban space, especially in the relationship between its form and function. Focusing on such relationships, special attention was paid to the contextuality of historical cities and its material content through the prism of cultural potential. The main areas of development of formal structures are defined graphically, emphasising their connection with cultural function. It was noted that the cultural cluster as a component of many significant cities is not only a place for the preservation and development of spiritual values, but also a means of expressing originality and ensuring the integrity of its appearance. It was noted that the introduction of the latest concepts leads to the loss of uniqueness of historically formed structures and chaos in modernist areas of large cities. The reason for this is the emphasis on the deprivation of individuality through the introduction of typical aesthetic content with an emphasis on functional expression and economic feasibility. The conclusions of the study indicate the importance of integrating cultural potential into the urban development strategy, ensuring the viability and uniqueness of cities in a global context. Understanding these outcomes will help to focus on the needs and increase the effectiveness of measures aimed at supporting cultural diversity, social inclusion, and the overall well-being of residents and visitors.
Збереження міської форми: критичний аналіз сучасних стратегій розвитку та важливість композиційної цілісності
Keywords: історичне місто; теорія містобудування; зростання; спадщина; historical city; theory of urban planning; growth; heritage; 711.4; 72.012