Оцінка можливості розв'язання одновимірної зворотної задачі дифракції аналітичними методами - Синявський, А.; Ящишин, Є.; Модельський, Дж. (Видавництво Національного університету "Львівська політехніка", 2003)
Наведено результати аналізу підходів до розв'язання одновимірної зворотної задачі дифракції електромагнітних хвиль. Об'єктом дослідження є процес розсіювання нормально падаючої плоскої хвилі на плоску багатошарову структуру з різними значеннями діелектричної проникності її шарів. Проаналізовано підхід, що базується на аналітичному наближеному розв'язку рівняння Рікатті. Ефективність методів реалізації такого підходу оцінено при розв'язанні задач реконструкції профілю та синтезу багатошарових структур виходячи з заданої частотної залежності коефіцієнту відбиття. Резкльтати аналізу дають можливість окреслити шляхи подальшого удосконалення досліджуваних методів. Investigation of approaches to solving of one-dimensional inverse scattering problem of electromagnetic waves is presented in the paper. Methods based on analytical solution of Ricatti's equation were analysed in detail as perspective ways of solving of the inverse scattering problem. Efficiency of investigated methods has been estimated at the solving of both profile reconstruction and multilayered structures synthesis starting from frequency dependence of plane wave reflection coefficients. Results of this investigation give the possibility to conclude about areas of application of the analysed methods and to outline ways of their improvement.