Чи випливають метафізичні висновки з досліджень мови? Рецензія на книжку Яцека Юліуша Ядацького “Метафізика і семіотика. Прототеоретичні дослідження” / пер. з пол. Б. Домбровського та С. Іваника. Кам’янець-Подільський: ТВО “Друкарня “Рута”, 2019. 352 с. - Карівець, Ігор; Karivets, Ihor (Видавництво Львівської політехніки, 2020)
У рецензії детально розглянуто аналітично-семіотичний підхід, який представлений у рецензованій книжці, до вирішення метафізичних проблем філософії, таких як сутність, істина, простота, ясність та чіткість висловлювань. Запропонований підхід може усунути з філософського дискурсу ірраціональні висловлювання, які є незрозумілими й позбавленими сенсу. Також цей підхід дає змогу усувати з філософії так звані “псевдопроблеми”, які виникають на основі зловживання мовою. Логічно-семіотичний підхід не є панацеєю й не може раз і назавжди розв’язати метафізичні проблеми, але це не означає, що він не є ефективним. Його ефективність полягає у тому, що він допомагає встановити межі мови, виходячи за які вона формулює безсенсовні вербалізми. Рецензована книжка також буде корисною для тих науковців-гуманітаріїв, які прагнуть до ретельних та конкретних досліджень у царині метафізики. Саме такі дослідження ґрунтуються на логічно-семіотичному підході аналітичної філософії.

The review examines in detail the analytical-semiotic approach presented in the book to solve the metaphysical problems of philosophy, such as the essence, truth, simplicity, clarity, and clarity of expressions. The proposed approach can eliminate from the philosophical discourse irrational statements that are incomprehensible and meaningless. This approach also eliminates from philosophy the so-called “pseudo-problems” that arise from language abuses. The logicalsemiotic approach is not a panacea and cannot solve metaphysical problems once and for all, but that does not mean that it is not effective. Its effectiveness is that it helps set the boundaries of language, beyond which it formulates meaningless verbalisms. The reviewed book will also be useful for those scholars who seek careful and concrete researches in the field of metaphysics. Such researches are based on the logical-semiotic approach of analytical philosophy.
Whether Metaphysical Conclusions Emerge from Language Researchers? Review of the book Jadacki, J. Juliusz. (2019). Metaphysics and Semiotics. Prototheoretical Researchers. [Ukrainian Edition]. Kamianets-Podilskii: «Limited Company “Drukarnia Ruta”, 2019. 352 pp.
Keywords: Яцек Ядацький; аналітична філософія; логічно-семіотичний підхід; метафізика; ЛьвівськоВаршавська філософсько-логічна школа; Jacek Jadacki; analytic philosophy; logical-semiotic approach; metaphysics; Lviv-Warsaw philosophical and logical school