Modernwind turbines capacity utilization in real conditions - Покровський, Костянтин; Маврін, Ольгерд; Музичак, Андрій; Олійник, Володимир; Pokrovskyi, Kostiantyn; Mavrin, Olgerd; Muzychak, Andriy; Oliinyk, Volodymyr (Lviv Politechnic Publishing House, 2017)
Розвиток національної вітроенергетики в Україні стикається з низкою проблем через відсутність у достатніх обсягах інформації про особливості режимів роботи вітростанцій в реальних умовах. Це стосується показників вітрових навантажень у різних регіонах, оцінки продуктивності вітрових електростанцій з різнотипними вітрогенераторами. Однією з важливих характеристик потенційних можливостей роботи вітростанції в енергосистемі є час та коефіцієнт використання встановленої потужності, що широко застосовуються в задачах проектування електростанцій. Наведено результати розрахунку характеристик потенціалу виробництва вітроелектростанцій з генераторами різного типу та потужності, що визначено у вигляді часу та коефіцієнта використання встановленої потужності. Показано, що такі характеристики вітростанції однозначно характеризують ефективність застосування конкретного вітрогенератотра в реальних умовах для використання в проектних розрахунках.

The development of the national wind power industry in Ukraine faces a number of problems because of the lack of sufficient information on the peculiarities of the operating modes of wind farms under real-life conditions. This applies to wind load indices in different regions, estimates of the performance of wind power plants with different types of wind turbines. One of the important characteristics of the potential capabilities of a wind power plant in the grid is the time and rate of utilization of installed capacity (installed capacity utilization factor – ICUF), which are widely used in the design of power plants. The paper presents the results of calculating the characteristics of the production potential of wind power plants with generators of different types and capacities, which are defined in terms of time and coefficient of utilization of the installed capacity. It is shown that such characteristics of the wind power station uniquely characterize the efficiency of the application of a specific wind generator in real conditions for use in design calculations.
Використання потужності сучасних вітрогенераторів у реальних умовах
Keywords: вітрогенератор; вітростанція; час використання встановленої потужності; коефіцієнт використання встановленої потужності; wind turbine; wind station; time of use of installed capacity; coefficient of utilization of installed capacity